/Ministrica Murganić otkrila kada možemo očekivati povećanje naknada

Ministrica Murganić otkrila kada možemo očekivati povećanje naknada

Ministrica za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku govorila je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” o demografskim mjerama – stambenom zbrinjavaju mladih obitelji, rodiljnim i roditeljskim naknadama i očevima na roditeljskom dopustu, a osvrnula se i na mađarski primjer. 

“Bila bih sretnija da je ovoliko pažnje posvećeno našim demografskim mjerama”, kazala je Nada Murganić, osvrćući se na komentare o mađarskim. U dvije godine i četiri mjeseca otkad je ova Vlada preuzela odgovornost za vođenje države, dodala je, mi imamo set demografskih mjera koje su zaživjele, koje se provode. 

“Ono što je dobro za javnost da će imati prilike čuti, da upravo neke od posebno isticanih mjera od Republike Mađarske provodimo i mi. Pa kada mi nismo htjeli o tome toliko pričati i pisati, onda je dobro da kažemo da se i mi brinemo o stambenom zbrinjavanju naših mladih obitelji, da smo već dva puta mijenjali zakon o subvencioniranju, odnosno o sufinanciranju stambenih kredita. Nismo uvjetovali s bračnom zajednicom”, kazala je ministrica za HRT

“I za jedan i za drugi zakon osigurali smo oko 350 milijuna kuna. Već sada je 5200 mladih obitelji na taj način podignulo kredite. Vjerujemo da je ovo dobra mjera. Čak postoje podaci da je oko 400 djece rođeno baš u tim obiteljima”, dodala je ministrica. 

Za 2019. najavila je donošenje novog zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama. U sklopu njega se planira povećanje naknada. Nije željela reći koliko bi to iznosilo prije nego bude usuglašeno na razini Vlade te je istaknula da će se to učiniti na skorašnjoj sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju. 

“Naši kritičari često zaborave da oni nisu tu mjeru devet godina povećali, a mi je dižemo dva puta u jednom mandatu”, rekla je i najavila da bi novo povećanje naknada moblo biti od 1. siječnja 2020. godine. 

mšm/hrt

Foto:  Screenshot