/Majka kažnjena jer otvara dva rodiljna dopusta zaredom

Majka kažnjena jer otvara dva rodiljna dopusta zaredom

Žene s uzastopnim trudnoćama umjesto adekvatne naknade dobivaju hrvatski minimalac. Ukazala je na ovaj apsurd birokracije jedna mlada liječnica. Kako je u manje od dva mjeseca uzela rodiljni dopust, otkrila je kako će zbog toga primati naknadu od 2.200 kuna, umjesto 3.990 kuna. Zbog toga je odlučila svoj slučaj iznijeti u javnost i poslati poruku ministrici Murganić.

Iako je kao jedna od demografskih mjera hrvatske Vlade povećanje rodiljnih naknada, žene koje imaju premale razmake između rodiljnih dopusta nemaju uvjeta za to, piše Slobodna Dalmacija.

“Još uvijek sam u šoku nakon što mi je službenica u područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje rekla kako ću za cijelo vrijeme trajanja drugog rodiljnog dopusta primati mizernu naknadu u iznosu od 2.200 kuna! Nadala sam se kako ću imati barem onih 3.990 kuna koje sam dobivala drugih šest mjeseci, ali ne, imat ću gotovo dvostruko manje!”, izjavila je liječnica za taj portal.

Mlada majka potkraj studenoga okončava rodiljni dopust za prvo dijete, a u siječnju otvara drugi rodiljni.

“U svakom slučaju, moj je ‘grijeh’ što otvaram dva rodiljna dopusta zaredom, odnosno što se ne mogu na posao vratiti puna dva mjeseca kako bih primila dvije plaće od poslodavca. Na taj način bih, naime, prvih šest mjeseci na rodiljnom primala svoju punu plaću, a drugih, dakle, 3.990 kuna kao i sve rodilje”, istaknula je.

Njoj kao naknadu država isplaćuje minimalac za 2017. godinu, iako je ovaj za 2018. godinu 500 kuna veći i iznosi 2.700 kuna.

“Ovim putem želim pohvaliti ministricu Nadu Murganić koja ovakvim mjerama potiče natalitet u Hrvatskoj. Mojih dvoje malodobne djece neće trebati dvostruko više pelena, dvostruko više krevetića, autosjedalica, hrane, kozmetike i svega ostalog. Ne treba mi ni taj minimalac. Čemu? Živi se od zraka i djeca rastu isključivo od roditeljske ljubavi”, ironično je komentirala.

Oglasili se iz Ministarstva

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku navelo je u svojem odgovoru Slobodnoj Dalmaciji kako stranka “najvjerojatnije nije pravodobno informirala o svojim pravima i obvezama o nastavku korištenja rodiljnog dopusta” u cilju dobivanja pune naknade plaće za rodiljni dopust.

“Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je upoznato s ovim slučajem te će zatražiti očitovanje HZZO-a, a u cilju potpunog i točnog informiranja javnosti. Ističemo da sukladno čl. 24. Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama korisniku u statusu zaposlene ili samozaposlene osobe pripada puna naknada plaće prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju u vrijeme trajanja rodiljnog dopusta, ali uz obvezu korisnika da se pravodobno informira i postupa u skladu sa svojim pravima i obvezama”, poručuju iz Ministarstva za demografiju.”

mšm/slobodnadalmacija

Foto: Pixabay