/Murganić: Najugroženije su samohrane mlade djevojke

Murganić: Najugroženije su samohrane mlade djevojke

Stručni skup „Sačuvajmo njihov zagrljaj – sveobuhvatna skrb o trudnicama i majkama s djecom“ organizirao je Dječji dom Zagreb s ciljem unaprjeđenja sustava zaštite trudnica i majki, često maloljetnih, razmatranja prijedloga eventualnih dopuna zakonskih i podzakonskih akata temeljem dosadašnjeg iskustva i prakse te uvođenja novih usluga kako bi mlade majke o djeci mogle skrbiti u podržavajućem i sigurnom okruženju.

Ministrica Murganić je prilikom otvorenja skupa u petak, 7. prosinca u Dječjem domu Zagreb pozdravila održavanje ovakvih stručnih aktivnosti te naglasila kako je uloga države stvaranje kvalitetnog socio-ekonomskog okruženja s ciljem jačanja funkcije obitelji u društvenoj zajednici.

„Svima nama pogled na dijete izaziva najtoplije i najljepše osjećaje i emotivne reakcije. U svakom nam je sustavu, u svakoj društvenoj skupini i državi dijete najdragocjenije“, kazala je ministrica i objasnila kako je toplo obiteljsko okruženje izuzetno značajno u razvoju i rastu djeteta.

„U tom pogledu, najugroženija je skupina samohranih mladih djevojaka i maloljetnica koje nažalost nemaju potporu svojih obitelji“, objasnila je ministrica Murganić i dodala kako je uloga sustava da im u takvim slučajevima pruži podršku.

Tatjana Katkić Stanić, načelnica Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održala je izlaganje s aspekta aktualnog stanja i mogućnosti unapređivanja skrbi o majkama s djecom.

Na stručnom skupu sudjelovali su i predstavnici Centra za socijalnu skrb Zagreb, Ureda pravobraniteljice za djecu, Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu, predstavnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Udruge roditelja Korak po korak – programa Mama je mama te Zaklade Vaša pošta, proppćili su iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mšm