/Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

Svečano obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održat će su u četvrtak, 20. rujna u 11 sati u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Svake godine Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine.

Tada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu suprug ubio svoju suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku. Datum spomen dana odredio je Hrvatski sabor 2004. godine.

„…2008. sedamnaestogodišnjakinja na pragu života dok je putovala u školu ubijena je zbog neuzvraćene ljubavi.

2010. od strane supruga ubijena je 23-godišnja majka dvojice sinova od samo dvije i četiri godine. Bila je žrtva obiteljskog nasilja.

2011. 23-godišnjakinja  je napustila nasilnog supruga zajedno s djetetom u dobi od četiri mjeseca. Ubio ju je suprug u kući njezinih roditelja…“

Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji je senzibiliziranje javnosti i društva na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku.

Nazočnima će se prigodnim govorom obratiti Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Povodom svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održat će se panel diskusija „Unaprjeđenje zaštite žrtava i međuresorne suradnje iz perspektive Pravobranitelja“ s ciljem jačanja međuresorne suradnje u prevenciji i zaštiti od nasilja.

U panel diskusiji sudjelovat će predstavnice Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, pravobraniteljice za djecu te pučke pravobraniteljice, priopćilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

mšm

Foto: Pixabay