/Najgore rečenice koje roditelji mogu reći djeci i savjeti kako ih izbjeći

Najgore rečenice koje roditelji mogu reći djeci i savjeti kako ih izbjeći

Svaki roditelj barem je jednom rekao nešto zbog čega je požalio, jer je dijete bilo ljuto, povrijeđeno ili zbunjeno. Stručnjaci tvrde kako riječi ostavljaju duboki trag, mnogo veći nego što ljudi ponekad misle. Portal Miss7mama donosi rečenice koje ne bismo smjeli reći djeci jer će na njih utjecati demotivirajuće te otkriva što im reći da se osjećaju bolje.

Požuri, prespor si!

Kad se dijete ujutro oblači za školu, često može biti sporo. No pritiskati ga da bude brže je pogrešno. Iako kasnite, nemojte povisiti ton i zapovijedati djetetu jer to neće biti motivirajuće. Umjesto toga, potražite mirniji način da ubrzate stvari. Na primjer, predložite igru utrkivanja u oblačenju jer će ga to potaknuti da bude brže.

Ostavi me na miru

Svaki roditelj treba vrijeme za odmor. Ipak, ne bi trebali reći djetetu da vam smeta. Djeca vole biti priznata pa ih to može jako zasmetati. Odgovorite na prikladniji način i zabavite ih dok se želite odmarati. Dajte im zadatke za njihovu dob koja ih veseli.

Zašto ne možeš biti kao tvoj brat/sestra?

Prirodno je uspoređivati svoju djecu, ali ne bi trebali dopustiti da vas čuju. Time promičete nezdravu konkurenciju i djeca se možda ne osjećaju dovoljno dobro. Osim toga, psiholozi tvrde da usporedbe vjerojatno neće promijeniti ponašanje, nego da ćete samo pritiskati dijete da učini nešto za što ne želi ili nije spremno, potkopavajući njegovo samopoštovanje. Umjesto toga, potaknite i inspirirajte svoje dijete o tome što on može učiniti i pohvaliti ga kada učini nešto dobro.

Ja ću ti to dovršiti

Prirodno je da želite djetetu pomoći dok završava slagalicu. Ali ako prerano skočite, možete potkopati njegovu neovisnost. Pokušajte dati djetetu da završi projekt kako bi izgradio samopoštovanje. Pričekajte da najprije zatraži pomoć. Zatim mu postavite pitanja kako bi mu pomogli riješiti problem.

Zato što sam ja to rekao

Kada ste u žurbi, izgovarate ovu frazu, ali pokušajte je izbjegavati. Možete reći nešto poput: ‘Znam da se danas želite igrati vani. Prvo morate završiti domaću zadaću. Kako bi bilo da se igramo vani poslije? Ponudite i poticaj za dovršenje zadatka.

Nije to toliko strašno

Možda vam se ne čini važnim da dijete nije pozvano na rođendan od njegovog prijatelja iz vrtića ili škole, ali to je za njih velika stvar. Ako to omalovažavate, pokazujete da ne razumijete kako se dijete osjeća. Nemojte suditi, samo pokušajte suosjećati.

Ti si lažljivac

Čak i ako dijete uzme novac iz novčanika, povišeni ton će ga natjerati da se osjeća kao da je osobno napadnut. Saznajte zašto je lagao umjesto da ga optužujete i otvoreno razgovarajte – kaže pedijatar Edward Kulich.

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay