/‘NAJVEĆI ODAZIV DO SADA’ Velika anketa udruge Roda o iskustvima u trudnoći, porodu i babinju

‘NAJVEĆI ODAZIV DO SADA’ Velika anketa udruge Roda o iskustvima u trudnoći, porodu i babinju

Više od 5000 žena već je ispunilo anketu udruge Roda o iskustvima u trudnoći, porodu i babinju. Internetska anketa bit će dostupna na portalu udruge Roda do 16. kolovoza 2020., a žene koje su rodile u 2018. ili 2019. godini mogu je ispuniti koristeći bilo koji mobilni uređaj.

Najnovija anketa o iskustvima u trudnoći, porodu i babinju je nastavak istraživačkog rada u području kvalitete zdravstvene zaštite. Rezultati dosadašnjih anketa, jedne iz 2007. i druge iz 2015., objavljeni su u izvješćima koji su se koristili za zagovaračke aktivnosti za poboljšanje uvjeta i način postupanja prema trudnicama, rodiljama i babinjačama u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Izvještaj s rezultatima najnovije ankete biti će dostupan u rujnu 2020. Prezentirat će se na stručnim skupovima i koristiti u izvješćima o ljudskim pravima u Hrvatskoj.

Ova anketa i izvještaj koji će proizaći iz rezultata razlikuje se od prijašnjih zbog tima koji radi na njemu. Naime, uz članice Rode, na njemu rade primalje, liječnice i patronažne sestre.

“Svaka je naša dosadašnja anketa nadograđivala prethodnu, ali ova je puno šira i kvalitetnije obrađuje pojedina područja baš zbog multi-disciplinarnog tima koji radi na njoj. Sjajno je raditi s primaljama, liječnicama i patronažnim sestrama u pozitivnom ozračju – sve imamo isti cilj, a to je da iskustva žene i djece budu što pozitivnija,” poručuju. Anketa prolazi kroz područja trudnoće, poroda i babinja, te uključuje pitanja o dostupnosti ginekološke skrbi, ali i mentalnom zdravlju nakon poroda, pitanja na koje službeni podaci ne mogu nužno odgovoriti.

Odaziv žena je najveći do sada. Naime u samo je nekoliko tjedana više od 5000 žena pristupilo internetskoj anketi, a većina je popunjavala preko mobilnog uređaja. “Što je veći broj ispitanica iz što više mjesta u Hrvatskoj, to će rezultati ankete dati bolju sliku stanja. Želimo čuti glas žena iz svih dijelova Hrvatske, od većih gradova do najmanjih mjesta, otoka i planina. Ako ste rodile u 2018. ili 2019., odvojite deset minuta i kroz anketu nam ispričajte svoje iskustvo,” poručuju iz Rode. Anketa je otvorena do 16. kolovoza 2020.

Poveznicu za pristupanje anketi možete naći na portalu udruge Roda ili kliknite OVDJE.

bl

Foto: Roda.hr