/‘NE OSTAVLJAJ DIJETE SAMO’ Po vrućinama temperatura u autu može dosegnuti 50 stupnjeva

‘NE OSTAVLJAJ DIJETE SAMO’ Po vrućinama temperatura u autu može dosegnuti 50 stupnjeva

Nikad ne ostavljaj dijete samo u autu, čak ni na “samo trenutak”. Ništa ne znači ni ako si auto parkirala u hladu kada su vani visoke temperature jer kod djece temperatura tijela raste tri do pet puta brže nego kod odraslih, piše miss7mama.

Svake godine kad dođu ljetne vrućine i temperature su preko 30 stupnjeva u hladu, čitamo vijesti iz cijelog svijeta o tragičnim smrtima djece ostavljene same u automobilima. Iako se nekome možda čini da se radi o ‘samo nekoliko minuta’, važno je ponovno naglasiti kako dijete nikad ne smiješ ostaviti samo u autu, ni uz otvorena vrata ili prozore. Temperatura se u automobilu može podići za 20 stupnjeva za samo 10 minuta.

Ako je temperatura vani 26 Celzijevih stupnjeva, za 10 minuta u ugašenom, zatvorenom autu može doseći 32 stupnja, a za 30 minuta i 45 stupnjeva. Po velikim vrućinama, temperatura u autu se može popeti na 50 stupnjeva za samo par minuta. Ništa ne znači ni ako si auto parkirala u hladu kada su vani visoke temperature, jer kod djece temperatura tijela raste tri do pet puta brže nego kod odraslih jer je kod njih slabija termoregulacija tijela.

Detaljnije pročitajte OVDJE.

bl/miss7mama

Foto:Pixabay