/‘NEMOĆNI PRED PRAKSAMA BOLNICA’ Bolesna djeca i dalje sama

‘NEMOĆNI PRED PRAKSAMA BOLNICA’ Bolesna djeca i dalje sama

Mjesec dana nakon pokretanja peticije u kojoj je prikupljeno gotovo 58.000 potpisa podrške građana i građanki Hrvatske, kojom tražimo osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja, i dalje je velik broj djece koja su na bolničkom liječenju bez mogućnosti da roditelji  budu uz njih kad su im potrebni. Roda je, uz potpise, ministru Berošu i stručnim društvima zadnjih mjeseci uputila niz dopisa i molbi za sastanke.

Prenosimo objavu Udruge Roda.

U posljednjem odgovoru koji smo primile ministar Beroš ponovo tvrdi da ‘unatoč specifičnoj situaciji, boravak roditelja uz dijete nije bio niti u jednom trenutku ukinut niti zabranjen od strane Ministarstva zdravstva te je u pravilu kroz cijeli tijek pandemije omogućen 24-satni boravak roditelja uz dijete’ .

Ovu tvrdnju svakodnevno  roditelji pobijaju dijeljenjem svojih iskustava tijekom pandemije na društvenim mrežama (neka od kojih možete pročitati OVDJE.

Zato zaključujemo da do ministra Beroša dolaze polovične informacije koje ne pokazuju stvarno stanje na terenu, a koje je jasno vidljivo iz iskustava roditelja i/ili su ministar i njegovo ministarstvo nemoćni utjecati na promjene praksi u bolnicama i nemoćni u nastojanju da se pravo djece na boravak na bolničkom liječenju u pratnji bliske odrasle osobe osigura na svim odjelima svih bolnica u Hrvatskoj.

Dalje se ministar ograđuje od iznimnih situacija ‘kada nije bilo moguće zbog prostornih i smještajnih uvjeta zdravstvene ustanove, odnosno u slučajevima kada to nije bilo moguće zbog medicinske indikacije hospitaliziranog djeteta’ otvarajući time dodatno mogućnost proizvoljnog odlučivanja svakog odjela i bolnice o tome hoće li se poštivati djetetovo pravo na boravak u bolnici s bliskom odraslom osobom. Tako iznimne situacije postaju česta praksa.

Ministar nas, u dopisu nadalje informira da je 1. srpnja 2020. svim bolničkim i zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj poslana uputa o ‘osobitoj važnosti osiguranja redovitih posjeta roditelja bolesnom djetetu kao i boravka roditelja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju, posebno vodeći računa o dobi djeteta i dužini trajanja liječenja uz poštivanje svih epidemioloških mjera.’

Podsjetimo, na ovu epidemiološku preporuku o posjetima djeci u trajanju od 15 minuta, oštro je reagirala i stručna javnost, psiholozi i ostale struke koje se brinu o mentalnom i emocionalnom zdravlju djece, podržavši zahtjeve udruge Roda o tome da bi se posjeti i boravak roditelja uz dijete u bolnici trebali organizirati i regulirati na način da se zadovolje potrebe bolesne djece, a prema epidemiološkim stručnim smjernicama krovnih stručnih organizacija koje nipošto ne isključuju ni posjete ni boravak roditelja uz dijete.

Tražimo od ministra zdravstva da se za ovu situaciju u kojoj se i dalje nalaze djeca na bolničkom liječenju, otvori prostor za suradnju s roditeljima i psiholozima i da se hitno krene raditi na rješenjima,” stoji u priopćenju.

bl