/Novi Space Jam; umjesto Jordana, LeBron James; evo za koji uzrast je film primjeren

Novi Space Jam; umjesto Jordana, LeBron James; evo za koji uzrast je film primjeren

“Space Jam: Nova legenda” će mnoge podsjetiti na Space Jam iz 90-ih u kojem glumi košarkaš Michael Jordan. Međutim, ovo nije njegov nastavak niti reboot, već film za sebe u kojem glumi košarkaš LeBron Raymone James, poznat i kao “King James”.

Film sadrži igrane i animirane elemente koji dolaze do izražaja kada glavni glumac završi u digitalnom svijetu. Upravo tamo se odvija većina radnje koja se bavi problematikom odnosa roditelja i djece koji je često opterećen očekivanjima roditelja i nedostatkom uvažavanja dječjih želja i talenata. Film obiluje referencama na filmove poput Matrix, Mad Max, Austin Powers, It koji djeci ništa ne znače i neće biti u stanju shvatiti gegove s njima povezane.

Pošto obiluje s nasiljem koje je animirano i prikazano poprilično zabavno, film može poslužiti kao povod za razgovor o nasilju i koje su njegove stvarne posljedice. Film nije preveden na hrvatski jezik, a prikazuje se u 2D-u.

Namijenjen je djeci od sedme godine, ali i roditeljima nudi mnoštvo referenci na njima poznate filmove i mnoštvo gegova koji će ih zabaviti.

Nasilje se često prikazuje, a ima i zastrašujućih scena – Goon Squad (ljudi pretvoreni u animirana čudovišta) bi mogao biti strašan mlađoj djeci.

Rječnik je primjeren za djecu, ali ima dosta uvreda i prijetnji. Seksualnih prizora nema, a tempo je za djecu školske dobi.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska uz medijsku potporu portala Generacija pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Iva Brčić

Foto: Najsretnija beba Hrvatska