/‘NOVO ISTRAŽIVANJE’ Evo koji su stavovi političkih stranaka vezano uz obiteljske i demografske mjere

‘NOVO ISTRAŽIVANJE’ Evo koji su stavovi političkih stranaka vezano uz obiteljske i demografske mjere

Udruga Obitelji 3plus, koja zastupa interese obitelji s djecom, a posebno onih s troje ili više djece (3plus obitelji), provela je još jedno veliko istraživanje o stavovima političkih stranaka vezano uz konkretne prijedloge mjera obiteljske i pronatalitetne politike. Cilj istraživanja je pravodobno informirati 3plus obitelji i cjelokupnu hrvatsku javnost o stavovima političkih stranaka vezano uz mjere obiteljske i demografske politike koje planiraju provesti ako budu participirale u izvršnoj vlasti nakon izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati 5. srpnja.

Istraživanje je obuhvatilo političke opcije koje su navedene u posljednjim relevantnim istraživanjima rejtinga političkih stranka/koalicija.

Kako je jedan od najvažnijih ciljeva udruge Obitelji 3plus unaprjeđenje zakonodavnog, institucionalnog, financijskog i strateškog okvira u korist obitelji s djecom, a posebno onih s troje ili više djece, smatraju izrazito važnim da se kandidati za zastupnike u Hrvatski sabor unaprijed izjasne o pitanjima koja su od svakodnevne važnosti obiteljima s djecom. Ovo je tim više važno jer je prema zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj čak 112.830 obitelji s troje ili više djece u kojima živi gotovo 600.000 članova (roditelja i djece).

Političkim strankama i koalicijama postavljena su tri konkretna pitanja na koja se moglo odgovoriti s DA ili NE, a svoj su odgovor mogle i kratko obrazložiti. Također je bilo omogućeno i predstavljanje dodatnih mjera koje namjeravaju provesti ako budu participirali u izvršnoj vlasti nakon predstojećih izbora za Hrvatski sabor. Pitanja su se odnosila na dječji doplatak, pronatalitetni dodatak te usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života.

“Roditeljima s troje ili više djece iznimno je važno da demografija ne bude samo riječ na ustima političara, nego da se naprave konkretne promjene u koristi obitelji s djecom, a posebno u korist obitelji s troje ili više djece. Zanimljivo je da se samo jedna politička opcija deklarativno izjasnila da neće ukinuti dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak za djecu za obitelji s troje ili više djece, da u prvoj godini mandata neće ukinuti dohodovni cenzus za dobivanje pronatalitetnog dodatka za treće i četvrto dijete te da za roditelja s troje ili više djece neće uvesti mogućnost rada s polovicom punog radnog vremena do 15. rođendana najmlađeg djeteta”, navode u priopćenju.

Podsjetimo, Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) je neovisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija civilnog društva, nastala na inicijativu samih roditelja s troje ili vše djece. Zalažu se za društvo koje se brine o obiteljima te žele doprinijeti podizanju kvalitete života svih obitelji u Hrvatskoj, a posebno obitelji s troje ili više djece.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija