/Obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Od 2015. do 2019. godine u Hrvatskoj se HIV-om zarazilo 537 osoba, a 109 osoba oboljelo je od AIDS-a, a u istom razdoblju od te teške bolesti umrle su 42 osobe.

HIV je kratica od engleske riječi koja označava virus humane imunodeficijencije. Svojim ulaskom u krvotok, virus oštećuje specifične obrambene stanice (T-limfocite), što dovodi do slabljenja imuniteta i rezultira pojavom oportunističkih infekcija i određenih zloćudnih bolesti. HIV u stvari uništava imunološki (obrambeni) sustav organizma, a zadnji i najteži stadij HIV-a naziva se AIDS, odnosno sindrom stečenog nedostatka imuniteta.

S obzirom na to da za ovu bolest ne postoji lijek niti cjepivo, već samo lijekovi koji usporavaju tijek bolesti, zdravstveni autoriteti diljem svijeta naglasak stavljaju na prevenciji.

Od 1988. godine svakog se 1. prosinca pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti zajednice o HIV infekciji, kroz potporu i razumijevanje za oboljele od AIDS-a i članove njihovih obitelji, kao i potrebu razvijanja obrazovnih i preventivnih inicijativa. Jedan od načina solidaliziranja s ljudima inficiranim i oboljelim od AIDS-a je isticanje crvene vrpce.

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doprinosi tome cilju provođenjem javnozdravstvene kampanje “Nema maženja bez paženja” te radom Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a, u sklopu kojeg se ljudi mogu besplatno i anonimno testirati na HIV.

U Savjetovalištu je u razdoblju od 2015. do kraja listopada 2020. godine, uz stanku testiranja od tri mjeseca zbog epidemiološke situacije vezane uz Covid-19, testirano je 1868 osoba od kojih je 27 bilo HIV pozitivno, što govori o udjelu od 1,45 posto pozitivnih osoba među testiranima.

Kako je kazala voditeljice projekta Živjeti zdravo Sanja Musić Milanović,  vjerojatno zahvaljujući kontinuiranom radu Zavoda kroz sve ove godine, stopa oboljelih od 2014.-2018. je bitno niža nego u regijama EU-a. “Naša stopa oboljelih je 2,2 na 100.000 stanovnika, dok je Europskoj uniji šest, a u europskoj regiji svjetske zdravstvene čak 17”, kazala je Musić Milanović.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Pixabay