/‘OBITELJ BEZ STRESA’ U tri hrvatske županije kreću besplatne radionice za roditelje

‘OBITELJ BEZ STRESA’ U tri hrvatske županije kreću besplatne radionice za roditelje

Projekt “Obitelj bez stresa” u organizaciji udruga Najsretnija beba Hrvatska i Abeceda roditeljstva pokrenut je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a uključivat će besplatne online radionice za roditelje, u živo radionice i snimanje videa s korisnim savjetima vezanim za komunikaciju s djecom i kako se nositi sa stresnim i izazovnim situacijama.

Projekt će trajati šest mjeseci i u sklopu njega će se provoditi besplatne radionice na području grada Zagreba, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Biti roditelj u današnje vrijeme je veliki izazov; dugačko radno vrijeme, razne dječje aktivnosti, kućanski poslovi i obiteljske obaveze ne ostavljaju roditeljima priliku za odmorom. Sve to dovodi do konstantnog stresa koji vrlo često negativno utječe na psiho-fizičko zdravlje roditelja i odnose u obitelji, poručuju udruge. Pandemija i potres još su dodatno potencirali taj stres.

Na radionicama će polaznici moći saznati kako bolje organizirati svoje obaveze i obiteljski život, kako bolje odrediti prioritete, kako naći vrijeme za sebe i kako ono pridonosi smanjenju stresa. Također razgovarat će se o definiranju potreba koje polaznici imaju i kao osobe, ali i u ulogama roditelja te na koji način ih mogu zadovoljiti. Upoznat će ih se s metodama kontrole stresa i straha, kako umanjiti tjeskobu i koje su to dječje potrebe u vrijeme kriznih situacija i kako adekvatno na njih reagirati. U to, razgovarat će se o načinima na koji se djetetu može pružiti adekvatna pomoć i potpora u kriznim situacijama.

Na Facebook stranicama udruge Najsretnija beba Hrvatska i Abeceda roditeljstva bit će objavljen raspored radionica, te će tamo moći pronaći i video uradci. Prva radionica u živo će se održati 27. rujna od 18 do 19.30 sati na adresi Kukuljevićeva 15 u Zagrebu (prostor Relax Kids 4All). Za sve prijave i informacije se mogu javiti na najsretnijabeba@gmail.com.

“Ovim projektom želimo pomoći roditeljima u ovim stresnim i neizvjesnim vremenima. Nažalost, čini nam se da se premalo govori o roditeljima/obiteljima i njihovim potrebama i problemima u ovoj pandemiji i u vrijeme potresa, a podnijeli su itekako veliki teret. Ovim putem se zahvaljujemo Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade što je prepoznao naš rad i omogućio nam provedbu ovog projekta”, poručili su iz Udruge Najsretnija beba Hrvatska.

“Nekada su roditelji imali pomoć šire obitelji. Danas toga više nema i roditelji su više manje prepušteni sebi. Zato smo mi sada tu da im pomognemo i pružimo im podršku. I zapravo cijelo vrijeme se zalažemo da ovakve i sliče edukacije budu besplatne za roditelje”, kazali su za portal Generacija iz udruge Abeceda roditeljstva.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Najsretnija beba Hrvatska