/Norvežani ljetovali u Dalmaciji pa odlučili ostati

Norvežani ljetovali u Dalmaciji pa odlučili ostati

Aliaksandr Bahachou i njegova supruga Natalia Jones te djeca Emil i Diana norveški su državljani, no odlučili su se skrasiti u Hrvatskoj. Prije dvije i pol godine kupili su stan i doselili se u Makarsku jer su shvatili da će im tu biti bolje. Supružnici ne rade i u potpunosti su posvećeni djeci koja su vrlo uspješna u sportu.

Aliaksandr je rođen u Bjelorusiji, a većinu života proveo je u Norveškoj. Supruga Natalia je rodom iz Rusije, grada Saratova. Makarsku su zamijetili tijekom svog ljetovanja u Dalmaciji te im se jako svidjela zbog klime i prirode, a na grad pod Biokovom je pala odluka zbog najljepše obale i prirode, piše Slobodna Dalmacija.

“U Norveškoj sam radio kao sudski tumač s norveškog na ukrajinski jezik, a supruga je bila odgojiteljica u vrtiću”, rekao je Aliaksandr koji ima dva završena fakulteta – jedan za pravnika, a drugi za profesora ruskog jezika, i to s norveškog fakulteta. Natalia ima diplomu profesorice engleskog jezika.

Ovaj bračni par ima vrlo uspješnu djecu u sportu, točnije atletici. Petogodišnji sin Emil trenutno je zvijezda obitelji. Trčati je počeo s četiri godine, a sada iza sebe ima 53 medalje i šest pehara. Natjecao se diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, trči u raznim disciplinama, a 10 kilometara istrči za jedan sat i sedam minuta.

Trenutno su i Aliaksandr i Natalia nezaposleni te su posvećeni djeci koju planiraju pratiti i nadalje. Stacionirani su na Dugišu i planiraju ostati najmanje nekoliko godina, a kada djeca odluče gdje će studirati selit će se dalje po njihovim željama.

“Posvećeni smo djeci i trenutno nemamo vremena za posao ili nešto treće. Kći Diana se dvije godine bavila atletikom i ima mnogobrojne medalje, ali otkad je upisala glazbenu školu, što joj se jako sviđa, nema vremena. Međutim, i dalje s bratom često trči, no ne ide na natjecanja. Emil voli trčati i ima jako dobre rezultate. Deset kilometara trči kao odrasli”, poručio je ovaj ponosni otac.

Voli Hrvatsku, dodao je, a naučio je i hrvatski jezik. Nekoliko je razloga zašto se odlučio za ostanak u Hrvatskoj.

“Norveškoj se lako i brzo može zaraditi novac, no Hrvatska je puno bolja u drugim segmentima. Klima, vlaga, priroda, ljudi su srdačniji, djeca puno više mogu dobiti od obrazovanja i to je presudilo prilikom preseljenja u Makarsku”, zaključio je Aliaksandr.

mšm/Slobodna Dalmacija

Foto: Pixabay, Ilustracija