/Hrvatska obitelj napustila Irsku i otvorila pizzeriju u Lici

Hrvatska obitelj napustila Irsku i otvorila pizzeriju u Lici

Obitelj Svoren prije četiri godine otišla je u Irsku, no nakon nekoliko godina života u inozemstvu odlučili su se vratiti u domovinu i investirati u vlastiti biznis, i to u Lici. Iako su dobro zarađivali, kažu kako im je nedostajala rodbina i domovina.

U mjestu Sinac pokraj Otočca prije samo mjesec dana otvorili su pizzeriju, o kojoj danas svi pričaju – u Ruspanteu se trenutačno jede najbolja pizza u Lici, piše Jutarnji list.

Iza uspješne biznis priče stoje Ante i Antonija Svoren. On ima 36 godina i rodom je iz Senja, a ona je godinu mlađa i rodom je iz Sinca pokraj Otočca. Najvažniji član male obitelji Svoren je Patrik, koji će uskoro navršiti pet godina.

“Prije četiri godine u siječnju stigao sam u Dublin i u jednom danu našao posao. Išao sam na probu za pizza majstora u jednoj pizzeriji u Dublinu, prošao sam i zaposlili su me. Ondje zapošljavanje funkcionira vrlo jednostavno. Nema ništa preko tetki i stričeva”, ispričao je za ovaj list Ante.

Ubrzo su za njim u Dublin došli Antonija i Patrik koji je imao tek nešto više od godinu dana. Antonija se zaposlila u vrtiću jer nije mogla raditi u školi, jer je za to potrebno znanje gaelskog jezika.

Ušteđevinu utrošili u pizzeriju

Ante je svoj zanat ispekao u Hrvatskoj, a u Irskoj ga je usavršio.

“U Zadru sam pet godina radio u pizzeriji gdje smo izbacivali po 400 pizza dnevno. U Irsku sam išao ciljano, htio sam raditi u pizzeriji”, rekao je Ante koji je ubrzo i napredovao. Dobio je ponudu da dođe raditi u pizzeriju Woozza koja se tek otvarala u Galwayu, gradu na drugom kraju Irske. Ponudili su mu mjesto glavnog kuhara i glavnog menadžera koji je prihvatio.

Posao je išao odlično, no došlo je do spleta nesretnih događaja – jedan je gazda poginuo, a drugi je prodao pizzerije jednom Talijanu. Tada se i obitelj Svoren vratila u Hrvatsku.

“Zapravo smo i prije toga planirali povratak. Nedostajali su nam obitelj i prijatelji. Sin je u Irsku došao kao beba, odrastao je ondje, praktički nije poznavao nikoga od obitelji i prijatelja. A i vrijeme je bilo jako loše”, istaknuo je Ante.

Godinu dana prije Svoreni su počeli planirati povratak jer su uočili da Lika polako počinje turistički rasti. Zato su odlučili utrošiti ušteđevinu iz Irske i u Lici otvoriti svoju pizzeriju.

“U Sincu je naseljeno 600 ljudi i svi su se čudili što smo se odlučili ulagati u Liku. Ali ja sam im svima govorio da danas ljudima nije teško sjesti u auto i doći na kvalitetnu pizzu. Tako je i bilo”, rekao je Ante.

Nedaleko od Majerova izvora na rijeci Gackoj prije mjesec dana otvorili su pizzeriju Ruspante. Trude se da ponuda u pizzeriji bude što više autohtona, pa je tako i voda koju poslužuju s izvora Gacke. Kuća u kojoj je pizzerija prije je bila kafić koji su obnovili, a prije 60 godina na istom je mjestu Antonijin djed, koji je bio kovač.

Gosti uživaju u atmosferi uz blues i rock glazbu neuobičajenu za lokale u Lici ili na svježem zraku uz rijeku Gacku. Uz Antu i Antoniju, u pizzeriji je stalno zaposleno šest Ličana, dok im vikendom uskače još jedan pizza majstor.

mšm/Jutarnji list

Foto: Pixabay