/Obitelji 3plus o najavi ukidanja mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu: To je potpuno neprihvatljivo iz više razloga…

Obitelji 3plus o najavi ukidanja mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu: To je potpuno neprihvatljivo iz više razloga…

Posljednjih dana jedna je od glavnih tema mjera roditelj odgojitelj koja se u Zagrebu praktički ukida, i to ne samo za potencijalne nove korisnike, već čak i za postojeće. Udruga Obitelji 3plus se s time ne slaže te poručuju da je ovakav prijedlog Odluke Grada Zagreba potpuno neprihvatljiv.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Grad Zagreb je 5. studenoga otvorio savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. Kao što se može iščitati iz prijedloga navedene Odluke, a što je na jučerašnjoj konferenciji za novinare potvrdila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec, mjera roditelj odgojitelj se ovime praktički ukida, i to ne samo za potencijalne nove korisnike, već čak i za postojeće.

Udruga Obitelji 3plus smatra da je ovakav prijedlog Odluke potpuno neprihvatljiv. Ponovno ističemo kako se stečena prava za postojeće korisnike mjere roditelj odgojitelj ne smiju umanjivati, a posebno ne oduzimati. Postojeći korisnici mjere roditelj odgojitelj donijeli su dugoročnu odluku kada je primjerice jedan od roditelja dao otkaz, potpuno se posvetio obitelji i odgoju djece, a cijela obitelj je tome prilagodila svoje financijske, kreditne, stambene i organizacijske obveze. Oduzimanje bilo kakvih stečenih i ugovorom definiranih prava diskriminacija je svih postojećih korisnika mjere roditelj odgojitelj.

Udruga Obitelji 3plus u javnom savjetovanju Grada Zagreba o predmetnoj mjeri, koje je održano u siječnju 2020. godine, iznijela je niz konkretnih prijedloga prilagodbe mjere roditelj odgojitelj za nove korisnike, s ciljem da mjera i dalje bude atraktivna budućim korisnicima, a istovremeno i održiva za provedbu. Naši prijedlozi koje smo uputili u tom javnom savjetovanju dostupni su ovdje.

Udruga Obitelji 3plus u više je navrata isticala potrebu da se mjera roditelj odgojitelj, kao najkonkretnija mjera demografske i obiteljske politike, implementira i na nacionalnoj razini, što u svojim nastupima često ističu i vodeći hrvatski demografski stručnjaci. U korist tome idu i podatci Državnog zavoda za statistiku iz kojih je vidljivo da je mjera roditelj odgojitelj u Gradu Zagrebu utjecala na to da su se majke u većem postotku odlučile imati više od dvoje djece. Naposljetku, jedno od predizbornih obećanja Hrvatske demokratske zajednice još 2016. godine (vidljivo u službenom izbornom programu „Vjerodostojno“, str. 57) glasilo je: „Donijet ćemo zakon o pravima i statusu roditelja – odgojitelja u obiteljima s četvero i više djece“. Koliko još trebamo čekati na potez nadležnog ministarstva i/ili Vlade da se realizira ovo obećanje?“, priopćili su iz udruge Obitelji 3plus.

O udruzi Obitelji 3plus

Udruga Obitelji 3plus okuplja gotovo 1.500 obitelji u kojima živi preko 8.500 članova tih obitelji (roditelja + djece). Svojim djelovanjem nastoji doprinositi stvaranju boljih uvjeta života za obitelji u Hrvatskoj, a osobito onih s troje ili više djece, kako bi obitelji bile ishodište zrelih pojedinaca i nositelji razvoja društva. To čini kroz razne zagovorničke aktivnosti, ali i putem konkretnih projekata. Jedan od aktualnih projekata koji provodi je edukacija o digitalnoj pismenosti za djecu iz 3plus obitelji, pod nazivom “Jednake (digitalne) prilike za sve”. Cilj ovog projekta je omogućiti da osnovnoškolska djeca u Hrvatskoj imaju iste (digitalne) šanse za školski i životni uspjeh. Više informacija na dostupno je OVDJE.

Značajan projekt Udruge je Obiteljska kartica, u okviru koje svim 3plus obiteljima koje su članovi Udruge partneri projekta omogućuju povoljniju kupnju svojih proizvoda i/ili usluga. U taj je projekt uključeno već više od 80 poduzeća, a popis svih partnerskih poduzeća i pripadajućih pogodnosti dostupan je OVDJE.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija