/Obitelji s djecom imat će još povoljnije stambene kredite

Obitelji s djecom imat će još povoljnije stambene kredite

Gostujući u emisiji ‘U mreži Prvog’, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar najavio je promjene u stambenoj politici u 2019. godini, posebice u modelu POS-a. Najavio je da će u rujnu iduće godine biti otvoreni novi natječaji za subvencionirane stambene kredite, ali i naglasio jednu novost vezano uz djecu onih koji ulaze u novi stan ili kuću.

“Sigurno ćemo još nešto mijenjati, još radimo potpune analize, ali svakako ćemo u izmjenama zakona uvesti da onaj tko ima dijete i ulazi u novi stan ili novu kuću, da mu subvencija djelomično bude za to dijete koje već ima, a ne samo da se subvencije povećavaju za djecu koja se rode kad se primaju te subvencije”, rekao je Štromar.

To je novost u odnosu na dosadašnji model. Ministar je najavio javnu i raspravu oko toga zakona. Očekuje da će njegova izmjena stupiti na snagu u lipnju ili srpnju, piše tportal.

Podsjetimo, 5. listopada 2018. godine bio je zadnji dan predaje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće. Ta je mjera Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i APN-a nadmašila sva očekivanja jer je ukupno zaprimljeno čak 2.492 zahtjeva, čime je premašen prošlogodišnji interes za tu mjeru. Ministar Štromar je tada rekao kako mu je jako drago da je ove godine još veći interes građana.

Krediti se subvencioniraju pet godina, a za svako rođeno dijete rok subvencioniranja produžuje se za još dvije godine. Subvencije se kreću 30-51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Tako najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili pak izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

mšm/tportal

Foto: Pixabay