/Okupljaju 3plus obitelji: Tražimo konkretne mjere obiteljske politike kao što je subvencija pri kupnji auta

Okupljaju 3plus obitelji: Tražimo konkretne mjere obiteljske politike kao što je subvencija pri kupnji auta

“Potrebno je korjenito promijeniti poreznu politiku u korist obitelji, osobito u korist obitelji s troje ili više djece”, poruka je to udruge Obitelji 3plus s jučerašnjeg sastanka s ministricom za demografiju Vesnom Bedeković. Neke od mjera trebale bi biti subvencioniranje potreba višebrojnih obitelji poput subvencija pri kupnji adekvatnog automobila ili pak stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji.

Potrebna je i promjena Zakona o dječjem doplatku u dva bitna smjera – ukidanje uvjeta imovinskog cenzusa te delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna koji trenutno vrijedi samo za treće i četvrto dijete.

Neki su to od zahtjeva koje je predsjednik udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić sa svojim suradnicima iznio na sastanku s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković. Ministrica Bedeković je predstavila svoj dosadašnji rad u Ministarstvu, a posebno rad na izradi Strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske. Dodatno je istaknula spremnost na suradnju s civilnim sektorom i saslušala prijedloge udruge Obitelji 3plus koje će razmotriti sa svojim suradnicima.

Udruga Obitelji 3plus predlaže konkretne mjere s ciljem unaprjeđenja obiteljske politike i demografske revitalizacije Republike Hrvatske, koje su dostupne na njihovim mrežnim stranicama. Među ostalim, udruga traži i da se u cijeloj Hrvatskoj roditeljima s troje ili više djece omogući status roditelja odgojitelja.

Uzor uz određene dorade može biti model koji već nekoliko godina uspješno provodi Grad Zagreb. Sam ministar financija Zdravko Marić proteklog je mjeseca na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo“ istaknuo kako „poreznim sustavom ne možemo riješiti sve probleme, ali da i taj sustav može dati svoj doprinos i stimulans, između ostalog i kod demografskih problema”. Istaknuto je to dakle kao apsolutno pitanje broj jedan u Hrvatskoj.

Udruga Obitelji 3plus stoga očekuje da ih se uključi u radne skupine Ministarstva imajući u vidu da se Udruga zalaže za poboljšanje uvjeta čak 112.830 obitelji s troje ili više djece. Udruga također naglašava da pozdravlja izjave svih ministara u Vladi RH usmjerene u tom smjeru, no smatra kako je naše društvo i dalje tek deklarativno društvo prijatelj obitelji, a posebno s više djece.

“O tome je li nešto prvi prioritet ili ne iščitava se iz zakonskih propisa, ali i iz pozicija državnog proračuna koje te propise prate. S obzirom da se očekuju promjene mnogih značajnih zakona, ali i predstavljanje nacrta proračuna za 2020. godinu, imati ćemo priliku vidjeti u kojoj je mjeri demografsko pitanje zaista pitanje broj jedan u Hrvatskoj”, istaknuli su predstavnici udruge Obitelji 3plus.

Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) je neovisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija civilnog društva, nastala je na inicijativu samih roditelja iz velikih obitelji. Zalažu se za društvo koje brine o obitelji te žele doprinijeti podizanju kvalitete života svih obitelji u Hrvatskoj, a posebno obitelji s troje ili više djece. Najveću pozornost privukli su Obiteljskom karticom pomoću koje 3plus obitelji mogu koristiti posebne popuste i pogodnosti kod nacionalnih i lokalnih partnerskih poduzeća.

mšm

Foto: Obitelji 3plus