/Ova imena idealna su za bebe rođene u prosincu

Ova imena idealna su za bebe rođene u prosincu

Prosinac je vrijeme darivanja, radosti i slatkog iščekivanja Božića. Blagdansko je to vrijeme koje provodimo s obitelji i prijateljima u toplini našega doma, uz bogata jela. Božić je posebno vrijeme u godini za svakog kršćanina, jer se slavi rođenje Isusa Krista. Očekujete li prinovu baš oko Božića, nekoliko se dječjih imena nameće jer su im značenja usko povezana s blagdanima, svjetlošću, svecima i anđelima.

Ovih deset prelijepih imena u sebi nose duh božićnih blagdana i njihova značenja, piše Miss7mama.

1. Nikola (narod pobjeđuje)

Sveti Nikola jedan je od najpoznatijih, ali i najomiljenijih kršćanskih svetaca koji je činio puno dobrih djela. Rođen je 255. godine u Patari na poluotoku Male Azije, a postao je svećenik jer je želio širiti dobrotu. Rođen je u imućnoj obitelji i već kao dijete činio je dobra djela i darivao siromašne. Tijekom cijelog života borio se protiv nepravde i promicao ljubav prema bližnjima. U Hrvatskoj se Sv. Nikola štuje kao zaštitnik pomoraca i djece, tako je običaj da se 6. prosinca na blagdan sv. Nikole daruju djeca.

2. Lucija (svjetlost)

Sveta Lucija od Sirakuze kršćanska je svetica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. Zaštitnica je ratara, slijepih (duhovno i fizičkih), krojača i kovača. Sadnja pšenice 13. prosinca na dan sv. Lucije je najpoznatiji i najrašireniji običaj u našim krajevima. U Dalmaciji, na otocima i nekim dijelovima Slavonije djecu se nije darivalo na Sv. Nikolu već na Sv. Lucu.

3. Stela (zvijezda)

Ime je latinskog porijekla i dolazi od riječi stella što znači zvijezda. Lijepo ime za vašu malu zvijezdu, ali i na vrh božićnog drvca ide zvijezda.

4. Marija (od Boga ljubljena)

Biblijsko ime koje nosi nekoliko žena, najčasnija je među njima Isusova majka. Kršćani je najčešće zovu Blažena Djevica Marija, no i dalje se raspravlja o točnom značenju imena. Često se koristi objašnjenje da dolazi od hebrejskog imena Mirjam – od Boga ljubljena.

5. Josip (Bog je povećao)

Prvi put se spominje u Starom zavjetu. Također, to je ime Marijinog muža. Danas je jako rašireno u cijelom svijetu, ali u Europi se počelo širiti jako kasno, tek u 18. stoljeću. Dolazi od grčke riječi Ioseph koja je preuzeta iz hebrejskog Yosef i znači Bog je povećao. To je jedno od najčešćih imena u Hrvatskoj.

6. Stjepan (vijenac, kruna)

Dolazi od grčke riječi stephanos što znači vijenac, kruna. Onaj koji je okrunjen, ovjenčan. Prema Bibliji, nakon Isusove smrti, Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusova nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem. Sveti Stjepan slavi se 26. prosinca.

7. Gabrijel (Bog je moja snaga)

Arkanđeo Gabriel u Bibliji je glasnik Božjih odluka i jedan od sedam anđela. U Novom zavjetu nagovješćuje Zahariji da će mu se roditi sin Ivan Krstitelj, a Djevici Mariji da će roditi Isusa. Zaštitnik je poštara i glasnika.

8. Klara (svjetla, slavna)

Sv. Klara iz 13. stoljeća, osnivačica je ženskog reda klarisa, sestara franjevki u talijanskom gradu Asizu. Ime je latinskog porijekla, a i u Hrvatskoj je dosta često ime. Ali ono što povezuje ovo ime i prosinac jest prekrasan balet “Orašar”. Priča o Klari i Orašaru nezaobilazna je svake godine u blagdansko vrijeme.

9. Kristijan

Podrijetlo ovog imena je latinsko i dolazi od riječi christianus što znači kršćanin, kršćanka. Ime koje je jako popularno u Hrvatskoj, a njegove izvedenice su Kristina, Kristijana.

10. Gašpar (čuvar blaga, rizničar)

Jedan od tri Sveta kralja iz Biblije koji su se došli pokloniti novorođenčetu Isusu. Uz njega su se Isusu došli pokloniti Baltazar i Melkior te mu donijeli poklone. Ime Gašpar dolazi od perzijske riječi kaspar.

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay