/Ovako možete pomoći djetetu za vrijeme online nastave

Ovako možete pomoći djetetu za vrijeme online nastave

Online nastava zadaje glavobolju svima: djeci, roditeljima, ali i učiteljima. Iziskuje izniman trud i napor, a očekivani rezultati nerijetko izostanu.

Naglasak je na roditeljima koji su, makar djelomično, preuzeli i ulogu učitelja, a nerijetko se sami moraju snalaziti sa svojom hiperaktivnom ili jednostavno nezainteresiranom djecom.

Kako pomoći djetetu tijekom online nastave?

Ukoliko ste se u uvodnom dijelu i sami prepoznali, evo nekoliko savjeta koji bi Vam mogli pomoći:

  • Svako jutro zajedno s djetetom napravite raspored za taj dan i postavite ga na mjesto gdje će djetetu uvijek biti jasno vidljivo. Na taj način dijete će se lakše organizirati.
  • Raspored aktivnosti treba sadržavati i vrijeme za odmor i zabavu. Tjelovježba je od izrazite važnosti jer pomaže usredotočiti misli.
  • Usredotočite se na izvršenje zadataka, a ne na vrijeme. Prije svake pauze odradite veći zadatak (npr. radne listiće iz matematike ili deset stranica lektire). Na taj način djeca će biti motiviranija za dovršenje zadataka jer nakon toga ih čeka vrijeme za zabavu. Ukoliko ste u mogućnosti i učenje provesti kroz igru – tim bolje.
  • Pobrinite se za to za djeca imaju dovoljno sna. Vrlo važno je da uvijek na spavanje odlaze i bude se u isto vrijeme, bez obzira na trenutnu situaciju i potpuno drukčiji način života za sve nas. Ne dozvolite djeci korištenje mobitela i tableta dok u krevetu. Preopterećeni su online nastavom i zato moraju što više odmarati oči od suvišnih uređaja.
  • Važno je za dijete ima stalno mjesto za učenje jer tako će rezultati učenja biti bolji. Poznato okruženje od krucijalne je važnosti za proces učenja.

Kazne bez nagrada su beskorisne

Ukoliko se djeca ne pridržavaju pravila neka su suoče s posljedicama u vidu kazni koje ističu brzo (primjerice zabrana slatkiša za taj dan).

Naravno, kako kazne bez nagrada nemaju učinka, imajte na umu da je važno i nagrađivati djetetov trud. U pauzama od učenja možete zajedno peći kolačiće ili im se pridružiti u igranju neke društvene igre, piše Direktno.

Foto: Pixabay