/Pet lekcija koje možemo naučiti od svoje djece i biti im zahvalni na tome!

Pet lekcija koje možemo naučiti od svoje djece i biti im zahvalni na tome!

Često se priča o tome što bi roditelji trebali naučiti svoju djecu, no manje se govori o tome što djeca nas roditelje spontano nauče svojim ponašanjem i djelima. Kao majka dvoje djece svjesna sam svih blagodati roditeljstva, ali naravno, i brojnih izazova. No ovdje želim podijeliti lijepu stranu roditeljstva i pouke koje sam primila od svoja dva prekrasna dječaka u dobi od četiri i dvije godine.

Donosimo pet lekcija, odnosno vrijednosti, koje možemo naučiti od svoje djece i biti im zahvalni na tome:

1. Javno i iskreno pokazivati emocije

Za Valentinovo moj mi je četverogodišnji sin donio ružu i rekao mi: „Mama, volim te najviše na svijetu i dajem ti ovu ružu! Jako te volim“. Ne mogu opisati osjećaj sreće i ponosa na svog mališana koji je se sam odlučio na ovu lijepu gestu. Suprug mu je samo prethodno rekao da se na Valentinovo slavi ljubav i da ćemo mami kupiti ružu, na što je on odgovorio kako će dati mami ružu i reći joj da ju voli. Nama odraslima često bude problem iskazati emocije i tako iskreno reći ‘volim te’ ili ‘nedostaješ mi’ no djeci to lako polazi od ruke.

2. Živjeti u trenutku

Djeca ne razmišljaju što će biti sutra ili što je bilo jučer. Njima je uglavnom važno ono što se događa sada, u ovom trenutku i to je jedino što ih zanima. Ako se igraju s vama, onda im je ta igra najvažnija na svijetu i ne zamaraju se drugim stvarima. Lekcija je to za nas roditelje da se prepustimo trenutku i uživamo sada i ovdje, a ne da razmišljamo što će biti kasnije.

3. Igrati se i smijati što više

Koliko često zaboravimo da smo se kao djeca voljeli igrati raznih igara, poput skrivača ili lovice. Djeca vole igru, smijeh, zabavu i dobar provod. Kroz igru se izražavaju i uče o svijetu, odnosima i ljudima. Igrajući se djeca glume razne uloge i prolaze kroz životne situacije te su slobodni donositi samostalne odluke. I mi odrasli bismo se trebali češće prisjetiti kako je igra zabavna, a kada se prepustimo igri s puno mašte naša su nam djeca zahvalna i radosti nema kraja.

4. Nikada se ne žuriti

Djeca na vole da ih požurujemo i njima se uglavnom nikad ne žuri. Koliko često se ujutro ustanemo i užurbano spremamo djecu za vrtić, pripremamo doručak i pokušavamo izaći iz kuće na vrijeme kako ne bismo zakasnili na posao. Djeca primjećuju našu užurbanost i nije im drago kada osjete nervozu, stoga je bolje sve unaprijed pripremiti večer ranije, i baš kao i djeca – u miru se spremiti za novi dan.

5.  Ispuniti obećano

Djeca odlično pamte ono što im govorimo, posebice ako im je stalo do nečega. Primjerice, ako im obećamo kupiti sladoled, onda to svakako moramo i učiniti. Djeca nas tako uče da se svako obećanje mora ispuniti, iako su se i okolnosti u kojima smo im nešto obećali promijenile. Obećanje je obećanje i znak je međusobnog povjerenja. Iz našeg primjera djeca će i sama naučiti što to znači dati svoju riječ te ih trebamo poticati da uvijek  ispune svoje obećanje prema nama. Tako će povjerenje biti obostrano.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay