/Počela kampanja ‘Ne odustajem’ posvećena ženama oboljelima od metastatskog raka dojke

Počela kampanja ‘Ne odustajem’ posvećena ženama oboljelima od metastatskog raka dojke

Svake godine u Hrvatskoj gotovo tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke. Prošle je godine, prema procijenjenim podacima, od raka dojke ukupno oboljelo 2894 žena, od kojih je, sukladno pojavnosti, njih oko 30 posto s metastatskim stadijem bolesti, piše portal Nismo same.

Trenutak kada žena dobije dijagnozu metastatskog raka dojke jedan je od najstrašnijih u njenom životu, kada se sve mijenja. Ona tada želi postaviti tisuću pitanja svome liječniku, ali ne postavlja nijedno, jer je u šoku. Kampanja “Ne odustajem“ inicijativa je koja ima za cilj upravo osnaživanje žena na postavljanje ključnih pitanja liječnicima i traženje stručnih odgovora. Ali, i na poticanje pružanja prave podrške oboljelima, kako od strane obitelji tako i šire okoline. Inicijativa je usmjerena prvenstveno na žene s metastatskim rakom dojke hormonski ovisnim negativnim na HER2, kao najčešćim tipom tumora dojke. Oko 75 posto žena od ukupno oboljelih od raka dojke ima taj tip tumora, a od toga  gotovo svaka treća ima metastatski stadij bolesti. Dosadašnje su se kampanje uglavnom bavile prevencijom i ranim otkrivanjem, a sada je fokus na ženama kojima su se pojavile metastaze jer se želi dati do znanja da zahvaljujući novim suvremenim terapijama mogu dugo i kvalitetno živjeti.

Kampanja je predstavljena na online panelu na kojem su sudjelovali vodeći stručnjaci iz područja internističke onkologije, predstavnici udruga i pacijentice.

Više o kampanji i predavanju pročitajte OVDJE.

bl

Foto: Unsplash ilustracija