/Porastao broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji

Porastao broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku.

Taj je događaj bio opomena svima da nasilje nad ženama treba vrlo aktivnu institucionalnu podršku, kao i podršku javnosti uz poruku nulte tolerancije na nasilje svih vrsta.

Prošle godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, deset su ubili bliski im muškarci, a u većini analiziranih slučajeva obiteljskog nasilja okidač za ubojstvo, teško ubojstvo ili prijetnje ubojstvom bila je odluka supruge da napusti supruga, odnosno da mu se usprotivi.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres još je u travnju u video poruci upozorio na “zastrašujući globalni porast” obiteljskog nasilja u krizi korona virusa i pozvao vlade da ulože veće napore da spriječe nasilje nad ženama.

Broj prijava za kazneno djelo nasilja u obitelji u Hrvatskoj ove je godine porastao 40 posto, a  sustav podrške žrtvama prilagođen je epidemiološkim mjerama, istaknuto je na konferenciji o dostupnosti podrške žrtvama nasilja i svjedocima u vrijeme pandemije korona virusa, piše portal Direktno.

Porast broja zahtjeva u ustanovama za žrtve obiteljskog nasilja

Socijalna radnica zaposlena na odjelu smještaja u ustanovi za žrtve obiteljskog nasilja “Duga” u Zagrebu Estera Bašić rekla je za Radio Slobodna Europa da u vrijeme ‘lockdowna’, od ožujka do kraja svibnja, nisu primijetili neki porast broja zahtjeva za smještaj.

To im je bilo i logično, jer su tada žene bile zatvorene zajedno sa svojim partnerima i bilo im je i teže doći do policije ili centra za socijalnu skrb.

“Očekivali smo značajan porast broja zahtjeva kada se situacija vrati ‘u normalu’, što se i dogodilo”, kazala je Bašić.

“Mi negdje od kraja lipnja pa do danas imamo pojačane zahtjeve za smještaj, doslovce svaki dan po jedan, ako ne i dva, što je puno ako se gleda uobičajena statistika. Ne znam prijavljuju li žene više nasilje, ali više traže smještaj u sigurnu kuću. Kada pričamo s njima, više njih kaže da se u tom periodu ‘lockdowna’ nisu osjećale dovoljno sigurne da bi prijavile nasilje i da bi nekuda otišle. U svom tom strahu od virusa i od potresa u zagrebu i svašta nešto nisu zapravo niti znale što bi i kako bi”, opisuje Estera Bašić.

Ona vjeruje da je u vrijeme ‘lockdowna’ nasilja bilo više nego ranije.

“Bili su svi skupa doma zatvoreni 24 sata dnevno, bilo je jako neizvjesno, puno je ljudi dobilo otkaze, financijska nesigurnost. Znači, sve su to situacije koje utječu na nečije ponašanje i sigurno dovode do toga da nasilje eskalira”, ocijenila je djelatnica “Duge”.

bkk

Foto: Unsplash