/‘POZITIVNA PRIČA’ Na capoeiru za djecu s teškoćama idu i autistična djeca; majka: ‘Zabavno im je i vole ići na treninge, a prednosti su mnoge’

‘POZITIVNA PRIČA’ Na capoeiru za djecu s teškoćama idu i autistična djeca; majka: ‘Zabavno im je i vole ići na treninge, a prednosti su mnoge’

Od jeseni je krenula nova generacija polaznika na capoeiru za djecu s teškoćama – s poremećajem iz spektra autizma. Treninge provodi Amazonas – prva hrvatska škola capoeire koja u svom radu velik naglasak stavlja na rad s osjetljivim skupinama u društvu. U starijoj grupi su djeca u dobi od 10 godina i više. Među njima je i Ivor (12) koji već drugu godinu zaredom ide s veseljem na treninge. Nataša Bahun, Ivorova majka i predsjednica Udruge “Progovori autizam – širi ljubav” za Generaciju je otkrila koje su prednosti plesa za djecu, kakve su dosadašnje reakcije i zašto preporuča roditeljima djece s teškoćama programe poput ovog.

“Aktivno sudjelujemo preko godinu dana i prezadovoljni smo njihovim timom, načinom rada i pozitivom kojom zrače, tako da rado podijelim informacije o formiranju nove grupe za našu djecu”, rekla nam je Nataša Bahun.

Dodala je kako su roditelji i djeca zadovoljni i puni dojmova.

“Djeca s autizmom vole ići na treninge. Grupe su male i imaju asistente za djecu s teškoćama. Više je prednosti plesa za djecu s teškoćama – uz sam trening i vježbanje koje je poželjno za fizičku kondiciju, tu su i druge prednosti poput socijalizacije i poticanja muzikalnosti kod djece.”

Napomenula je kako je atmosfera među djecom na polaganju za prvi pojas bila odlična.

“Svirali su se bubnjevi, plesalo se, dvorana je bila puna i našim je klincima to bio veliki izazov. Očekivalo bi se da će stati i neće plesati, ali je sve super prošlo i svi su dobro odradili. Moj sin Ivor (12) ide na capoeiru već drugu godinu i kaže da voli ići i da mu je zabavno”, poručila je Nataša.

Za kraj je napomenula kako Amazonas radi i druge socijalno korisne programe, što joj je posebno drago.

Vještina koja potječe iz Brazila

Capoeira je afro-brazilska vještina u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe. 

“Capoeira za djecu utječe na uravnotežen rast i razvoj kod djece bilo koje dobi. Razvijaju se motoričke sposobnosti, fleksibilnost, izdržljivost i koordinacija te osjećaj za ritam i muzikalnost. Amazonas je prva hrvatska škola capoeire, a u svom radu velik naglasak stavljamo upravo na rad s osjetljivim skupinama u društvu. Potaknuti kontinuiranim interesom roditelja, otvorili smo grupu za djecu s teškoćama. Grupa se održava jednom tjedno, u našem prostoru na Trešnjevci, Ljubljanica 7”, stoji na stranicama Amazonasa.

Navodi se kako svaki ciklus traje mjesec dana, a moguće je uključiti se na početku ciklusa, ovisno o popunjenosti grupe. Broj djece ograničen je, a maksimalan broj djece u grupi je šest. Rad se odvija uz individualnu asistenciju polaznicima, a treninge vodi Anđelka Pelinović, prof. kineziolog i kineziterapeut.

Trenutno je aktivna grupa djece s poremećajem iz spektra autizma, u dobi od 10 do 14 godina. Grupe se formiraju prema dobi djeteta i tipu teškoća, kako bi bile homogene. Više o uvjetima prijave i sudjelovanju pogledajte na poveznici.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: amazonas.hr