/Predstavljeni rezultati istraživanja; ovo su iskustva majki tijekom epidemije

Predstavljeni rezultati istraživanja; ovo su iskustva majki tijekom epidemije

U periodu od ožujka do svibnja 2021. godine, putem društvenih mreža Udruga Najsretnija beba Hrvatska provela je anketu kojom smo željeli ispitati razmišljanja majki o njihovom iskustvu tijekom epidemije. Sveukupno je sudjelovalo 677 sudionica, od kojih je 78,6 posto zaposlenih, a 19,4 posto dolazi iz sela i manjih sredina. 

Iz Udruge kažu da ih je zanimalo koliko se mamama činilo kompliciranije ispuniti dnevne obaveze u odnosu na vrijeme Covid krize – 44 posto sudionica izjavilo je d im je to bilo kompliciranije, 13 posto puno kompliciranije, dok je 35,6 posto sudionica izjavilo da se odnos dnevnih obveza nije promijenio. Čak 47,7 posto sudionica smatra da sada ima više obaveza u odnosu na ranije. 

Majke su upitane i kako procjenjuju snalaženje u ovoj krizi. Rezultati pokazuju da se većina majki dobro snalazi (73 posto uglavnom dobro, 18,3 posto odlično). Isto tako 35 posto sudionica ne osjeća sigurnost tijekom ove krize, 20 posto sudionica ne zna procijeniti osjećaju li sigurnost ili ne. Više od 70 posto sudionica smatra da na poslu nemaju nikakvu prednost u odnosu na zaposlenike koji nisu roditelji – tijekom epidemije.

Tijekom konferencije “Mame&klinci”, na kojoj se raspravljalo o podacima istraživanja u sklopu panela “Utjecaj pandemije na kvalitetu života majki”, mag.paed.soc Ivana Šešo istaknula je činjenicu da različite obitelji “nemaju iste uvjete kod kuće; niti isti broj prostorija, niti isti broj djece, niti iste tehnološke mogućnosti na koje nažalost nismo bili potpuno senzibilizirani tijekom pandemije”.

Prof. geografije Dejan Nemčić istaknuo je i važnost komunikacije s roditeljima od strane učitelja kako bi dobili bolji uvid u njihovu situaciju i pomogli djeci postići dobre školske rezultate. Psihologinja i psihoteraputkinja Mia Roje Đapić istaknula je i važnost dodatnih istraživanja kako bi se dobili jasniji rezultate o pravom utjecaju epidemije na mame i roditeljstvo. 

O odnosu s djecom tijekom epidemije, 46,1 posto majki smatra da je epidemija imala utjecaj na odnos s njihovom djecom, i to 62,2 posto smatra da je taj odnos bolji nego ranije. Nažalost, 37,8 posto uočava da je njihov odnos lošiji nego ranije. 

Na pitanje što bi im pomoglo da se osjećaju sigurnije, u izboru među sigurnosti na poslu, više pomoći oko djece ili više financija, 30,7 posto majki izjavilo je da bi im sve navedeno pomoglo. Njih 21,9 posto bi pomoglo više pomoći oko djece, 9,9 posto sigurnost na poslu, a 27,2 posto više financija. Da bi im pomoglo nešto drugo navelo je 9,9 posto, nisu sve ispitanice u svojim odgovorima definirali na što bi se to odnosilo. 

Među tim odgovorima, najviše je onih koji spominju prestanak pandemije ili povratak u normalan život. Mnoge se mame slažu da bi im pomogao prestanak medijskog izvještavanja o pandemiji, ili promjena izvještavanja prema malo pozitivnijim informacijama. Nekoliko mama ističe da bi im pomogla psihološka pomoć, više vremena za sebe ili više kontakta s obitelji. Brojne se mame slažu da bi im pomoglo znati da je većina populacije procijepljena. 

Na pitanje osjećaju li da im je potrebna psihološka pomoć, čak 48 posto je izjavilo da “da”. Međutim, samo 14,7 posto od tih majki je potražilo takvu pomoć, a 63,3 posto nije ju potražilo jer smatra da mogu same izdržati, a 16,8 posto si ju ne mogu priuštiti.

Jesu li sretne? Na to je pitanje 66,8 posto izjavilo da su sretne, unatoč svemu, 20,7 posto je jednostavno reklo “da, sretna sam”, a 12,7 posto majki se ne osjeća sretno. 

Cijelu raspravu o rezultatima ankete možete pogledati na snimci konferencije.

bkk

Foto: Unsplash