/Primalje na svoj dan ističu: Nema studija u Zagrebu, neke napuštaju Hrvatsku!

Primalje na svoj dan ističu: Nema studija u Zagrebu, neke napuštaju Hrvatsku!

Međunarodni dan primalja obilježen je u nedjelju, 5. svibnja. U Hrvatskoj ih je oko 1700 i pružaju nezamjenjivu podršku za vrijeme trudnoće, porođaja te tijekom prvih mjeseci djetetova života. Na svoj dan primlje su govorile i o problemu edukacije u svojoj struci.

Primalje na Međunarodni dan primalja budućim roditeljima darovale besplatan tečaj. Božica i Danijel do porođaja imaju još četiri tjedna.

“Puno nam znači prije samog poroda čuti neke detaljne informacije, kako teče sam tijek poroda i sve to. Bit ću na porodu i pozorno sam slušao, nije nam ovo prvo djete, drugo je ali svejedno opet smo došli po informacije i edukaciju”, izjavio je Danijel Vuzem za HRT.

A primalje naglašavaju – više je to od posla.

“Spoznajom da se tu rađa novi život i da je to nekakva posebna privilegija mislim da je ovo zvanje primalje idealno za mene”, uvjerena je Anja Štrlek, zamjenica glavne primalje rađaonice OB-a Varaždin.

No uvjeti školovanja i rada daleko su od idelanog. Primalja nedostaje. Neke napuštaju Hrvatsku, a muči ih i to što studirati mogu samo u Rijeci i Splitu dok u Zagrebu, gdje ih radi najviše, nemaju studij primaljstva. 

mšm/hrt

Foto: Pixabay