/‘PRINČEVI PUSTINJE’ Film o utrkama deva odličan je za djecu, ali i cijelu obitelj

‘PRINČEVI PUSTINJE’ Film o utrkama deva odličan je za djecu, ali i cijelu obitelj

U kina je stigao obiteljski film u trajanju od 93 minute. “Prinčevi pustinje” francuski je film o dvanaestogodišnjem nomadu Zodiju koji u Sahari zbrinjava napušteno mladunče deve koju naziva Tehu. Nakon što otkriva da je ona brzi trkač, bježi od krijumčara koji ju žele za sebe i upućuje se u avanturu koja ga vodi u Abu Dhabi na najveću utrku deva na svijetu.

Ovaj film odličan je za djecu, ali i cijelu obitelj, no u gustom kino repertoaru lako se zapostavi među napumpanim reklamnim kampanjama hollywoodskih filmova, koju si ne može priuštiti. Film je laganog tempa, rječnik je primjeren, a nema nasilja niti seksualnih tema.

Kako je Sahara najveća vruća pustinja na planeti, a neobične utrke devama (jašu ih roboti!) jedan su od najskupljih sportova na svijetu (nagrada iznosi milijun dolara), roditeljima je ovo izvrsna prilika da s djetetom istraže kulturu i običaje nomadskog naroda. Primjerice, kako preživljavaju nomadi u pustinji, čime se hrane, kakve nastambe imaju, zašto su im deve toliko bitne i kako izgledaju prave utrke deva.

Namijenjen je djeci starijoj od 7 godina. Roditeljima može dobro doći kao odmor od hollywoodskih filmova, te poslužiti za edukaciju djece o životu i običajima nama stranih kultura.

U filmu nema nasilja. Ipak zloćudni krijumčar ljuto mlati devu štapom, no to je samo sugerirano (ne vidi se niti ne čuje).

Scena u kojoj krijumčar zgrabi dječaka i prijeti mu šakom može biti malo zastrašujuća osjetljivijoj djeci, no film je zaista blag u bilokakvoj sugestiji nasilja.

Rječnik je primjeren za djecu. U filmu nema seksualnih aluzija (ako ne računamo poljubac između dvije deve). Temo je lagan.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Tihoni Brčić

Najsretnija beba Hrvatska