/Problem nejednakih digitalnih šansi kod djece; Udruga PWMN pokrenula akciju nabavke opreme i online edukacija

Problem nejednakih digitalnih šansi kod djece; Udruga PWMN pokrenula akciju nabavke opreme i online edukacija

Uvođenje nastave na daljinu naglasilo je problem nedostupnosti digitalne opreme i sadržaja te neadekvatnih digitalnih vještina kod velikog broja djece što umanjuje njihove šanse za uspjeh u školi i životu

Kako bi pomogla u smanjivanju digitalnog jaza među djecom koja nemaju adekvatni pristup računalnoj opremi i internetu te im osigurala jednake prilike za stjecanje digitalnih vještina kao preduvjeta za uspješno školovanje, rad i život općenito, udruga Professional Women’s and Men’s Network Zagreb (PWMN) pokrenula je, u suradnji s partnerima, inicijativu “Jednake (digitalne) prilike za sve”.

Nabavka opreme i edukacija

Projekt započinje nabavkom prijenosnih računala, osiguravanjem kvalitetnog pristupa internetu i edukacijama za djecu iz obitelji koje okuplja udruga Obitelji 3plus, a to su obitelji s troje ili više djece. Plan je PWMN-a u sljedećoj fazi projekta obuhvatiti i djecu iz obitelji slabijeg socijalno imovinskog statusa, kao i djecu u institucionalnoj skrbi.

Kako navode u Udruzi, iako je epidemija korona virusa ubrzala proces digitalizacije u svim dijelovima hrvatskog društva i ubrzala stjecanje digitalnih vještina, uvođenje online nastave ukazalo je i na zanemarenu te nedovoljno prepoznatu digitalnu podjelu među djecom. Kažu da nisu sva djeca nastavu na daljinu, dok je ona bila jedina opcija, pohađala iz vlastitih soba, sa superbrzim internetom i računalom. U stvarnosti mnoga od njih dijele jedno računalo s drugim članovima kućanstva ili nastavu prate putem mobitelu, stoji u priopćenju Udruge.

“Kao udruga koja zagovara i potiče punu ravnopravnost spolova u radnim sredinama, u PWMN-u duboko vjerujemo u ravnopravnost prilika za sve, u svim područjima života. Istraživanja provedena i u svijetu i kod nas u Hrvatskoj upozoravaju da mladi kojima su internet, računala i dodatne edukacije digitalnih vještina teže dostupni, mogu imati probleme u učenju, što postaje prepreka i kasnijem uspjehu u profesionalnoj karijeri i životu.

Neravnopravan položaj djece

Time su neka djeca stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na njihove vršnjake koji se ne suočavaju s ovim izazovima. Međutim, ako djeci pružimo jednak pristup digitalnim tehnologijama, sadržajima i vještinama, imat će jednake šanse za uspjeh. Vjerujemo da ovom inicijativom zajedno možemo u tome pomoći”, naglasila je Marijana Šarolić Robić, predsjednica PWMN-a Zagreb.

“Istraživanje koje je provela naša Udruga među 2300 obitelji diljem zemlje, pokazalo je da 12 posto hrvatskih obitelji u kućanstvu ne posjeduje prikladnu opremu, poput računala i televizora, za praćenje online nastave. Među obiteljima s više od troje djece taj je postotak još veći i iznosi 18 posto, a čak 40 posto takvih obitelji zabrinuto je za dugoročnu perspektivu svoje djece u kontekstu on line nastave.

Stoga projekt PWMN-a smatramo jako važnim i sretni smo što u prvoj fazi obuhvaća djecu iz 3plus obitelji. Nisu sve obitelji s više djece u istom položaju, ali sve su suočene s većim financijskim, logističkim, organizacijskim i drugim izazovima u odnosu na druge obitelji, stoga im je i ovakva pomoć vrlo dragocjena”, istaknuo je dr. sc. Ivan Malbašić, predsjednik udruge Obitelji 3plus.

Za 150 djece iz obitelji s troje ili više djece PWMN će nabaviti 50 prijenosnih računala, osigurati internetsku povezanost te edukacije u području digitalnih vještina koje su već krenule početkom ovoga tjedna.

Poziv na suradnju

Inicijativu su financijski podržali Wiener osiguranje i Kraš te Algebra, koja je pripremila poseban online program digitalne pismenosti za djecu.

“Zadovoljni smo što su našu plemenitu ideju odlučili podržati Wiener osiguranje, Kraš, te  Infobip te što se Algebra priključila kao edukacijski partner. Nakon što pomognemo djeci iz udruge Obitelji 3plus, PWMN će nastaviti s projektom osiguravanjem opreme i edukacijama i drugoj djeci iz obitelji slabijeg socijalno imovinskog statusa i onoj u institucionalnoj skrbi pa već sada pozivamo i druge kompanije da nas podrže u nastojanju da svako dijete u Hrvatskoj ima iste (digitalne) prilike za uspjeh u školi te sutra na poslu i u životu”, poručila je Marijana Šarolić Robić.

bkk

Foto: Women’s and Men’s Network Zagreb