/PRONATALITETNA MJERA ZA OBITELJI S DJECOM; Uskoro kreće Mudrica – elektronička dječja kartica

PRONATALITETNA MJERA ZA OBITELJI S DJECOM; Uskoro kreće Mudrica – elektronička dječja kartica

E-dječja kartica roditeljima, skrbnicima i udomiteljima omogućuje niz popusta i pogodnosti, a  mobilnu aplikaciju za Središnji državni ured za demografiju i mlade razvio je APIS IT.

Središnji ured za demografiju i mlade najavio je uvođenje elektroničke dječje kartice kao pronatalitetne mjere koja kroz sustav popusta i pogodnosti za korisnike s djecom, bez obzira na njihove prihode, omogućuje povoljniji pristup robama i uslugama, odnosno poboljšanje obiteljskog standarda. Korisnici e-Dječje kartice moći će biti svi roditelji najmanje jednog djeteta do 18 godina života, skrbnici i udomitelji.  

Projekt virtualna Dječja kartica, zamišljen je još krajem 2018. godine kao potpora i olakšica roditeljima te njihovoj djeci i način poticanja obitelji s više djece. Korištenje e-Dječje kartice, u suradnji s partnerima iz javnog i privatnog sektora koji su prepoznali potrebu sinergijskog djelovanja za poboljšanje demografske slike Hrvatske, omogućavat će tako razne pogodnosti, odnosno popuste na proizvode i usluge.

E-Dječja kartica bit će u prvoj fazi dostupna kao besplatna mobilna aplikacija “Mudrica” putem koje će roditelji ostvarivati razne popuste, a bit će povezana sa sustavom e-Građani čime će se osigurati točnost i sigurnost podataka. Aplikaciju je za Središnji državni ured razvio APIS IT, a njezino će korištenje biti lako i jednostavno – osoba koja želi postati korisnik e-Dječje kartice treba podnijeti zahtjev za korištenje u sustavu e-Građani gdje je otvorena usluga e-Dječja kartica.

Za pristup e-usluzi e-Dječja kartica bit će potrebna vjerodajnica sigurnosne razine 3. Nakon podnošenja zahtjeva sustav će provjeriti podatke prijavitelja u Matici rođenih, registru skrbnika ili registru udomitelja te ukoliko su zadovoljeni uvjeti, odobriti zahtjev te poslati aktivacijske podatke na email i korisnički pretinac korisnika. Nakon aktivacije, bit će potrebno s Google Play  ili Apple storea na vaš mobitel preuzeti i instalirati mobilnu aplikaciju “Mudrica”. Nakon unošenja ID-a korisnika, aktivacijskog koda i odabira PIN-a moći ćete početi koristiti pogodnosti koje vam pruža Mudrica.

Popis partnera i informacije o pogodnostima i popustima dostupni su na web stranici Mudrice, ali i unutar same mobilne aplikacije na interaktivnoj karti pomoću koje će se korisnici moći brzo i jednostavno informirati o partnerima, njihovoj lokaciji i popustima ili pogodnostima koje nude. Ovaj projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i APIS IT-a korisnicima će biti dostupan od 21. prosinca 2020. kao elektronička usluga na e-Građanima i kao mobilna aplikacija.

bkk

Foto: APIS IT