/‘PRVI DANI U VRTIĆU’ Teška prilagodba za djecu, posebno u ‘novoj normalnoj’ situaciji

‘PRVI DANI U VRTIĆU’ Teška prilagodba za djecu, posebno u ‘novoj normalnoj’ situaciji

Kada dijete kreće u vrtić u normalnim uvjetima tamo zajedno s roditeljima prolazi proces prilagodbe. Međutim, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, razmatraju se različite opcije, a jedna od njih je i ta da roditelji neće smjeti ulaziti u vrtić.

Ionako stresan proces prilagodbe kako za dijete, tako i za roditelje dodatno može biti otežan u epidemiološkim uvjetima. Kako što bezbolnije proći proces prilagodbe za komentar smo zamolili Žanu Pavlović, dječju psihologinju koja je okviru profesionalnog petogodišnjeg usavršavanja iz Psihoanalitičke psihoterapije djece i adolescenata stekla naziv Konzultanta za zaštitu mentalnog zdravlja dojenčadi, djece i adolescenata. 

Nepovoljna epidemiološka situacija i mjere koje se donose po pojedinim županijama u svrhu sprječavanja korona virusa, cijeli će proces učiniti puno stresnijim za dijete, ali i roditelje. To je glavni razlog zbog kojeg je iskusna dječja psihologinja odlučila podijeliti s nama nekoliko savjeta.

Proces prilagodbe može biti stresan i za djecu i za roditelje

“Prilagodba je izrazito važna za djecu koja se prvi put susreću s vrtićem. Njima je u tome trenutku zapravo sve novo. Novi su im prijatelji, tete, sve je nepoznato, a oni su tu sami bez roditelja. Puno djece se zapravo, prvi put tada i odvaja od roditelja”, rekla je Pavlović.
O tome kako se inače lakše prilagoditi toj promjeni, naša sugovornica je rekla da je inače praksa, doći i pogledati vrtić u trenutku kada ima manje djece. Pokazati im igračke i upoznati ih s tetom.

“Dobro je napraviti taj prijelaz između kuće i vrtića najbolje što se može, posebno sada u ovim uvjetima epidemije. Vjerujem da nitko neće postupiti tako da će doći i ostaviti dijete na pragu vrtića, jer je to vrlo teško za jedno dijete. Rastanak je težak i roditeljima, vi zapravo predajete sve što imate u životu”, rekla je Pavlović.

“Roditelj svakako mora imati veliko povjerenje u tete i odgajatelje u vrtiću, a i tete trebaju upoznati roditelje. U ovoj situaciji s epidemijom, pretpostavljam da će za upoznavanje trebati neko duže vrijeme nego što je trebalo do sada”, dodala je.

Igračka daje osjećaj sigurnosti

“U normalnim (neepidemiološkim) okolnostima djeci prilagodbu uvijek može olakšati neki predmet od doma. Nekakva plišana igračka, autić, nešto će ih podsjećati na dom. Kod manje djece je jako važna igračka, plišanac, nešto što ‘miriše na mamu’ da bi se oni osjećali dobro i sigurno u vrtiću kada roditelja nema”, rekla je psihologinja.

Također, istaknula je da je važno doći po djecu onako kako je dogovoreno.
“Kretanje i prilagodba na vrtić zna ponekada biti dosta traumatična. Zato je dobro čak i krenuti malo ranije s odvajanjem. Primjerice, ostaviti dijete pola sata kod bake, da dijete vidi da će ono, u psihološkom smislu, preživjeti dok nema mame i tate. Drugi put možete produljiti ostavljanje na 45 minuta tako da dijete širi svoje kapacitete i da se osjeća dobro”.

Naglasila je kako je važno da roditelji pripreme i sebe.

“Postupnost je nešto što je pored dosljednosti vrlo važno u prvim danima vrtića. Neophodno je u svim uvjetima, pa i ovim danas, da roditelji pripreme i sebe. Odvajanje nije samo velika promjena za dijete, to je velika promjena i za roditelje”, zaključila je Pavlović.

Bjonda Lučić

Foto: Pixabay