/‘RECEPT ZA SREĆU’ Danski odgoj djece pokazao se vrlo uspješnim: Ovih šest točaka važne su za sretnu obitelj!

‘RECEPT ZA SREĆU’ Danski odgoj djece pokazao se vrlo uspješnim: Ovih šest točaka važne su za sretnu obitelj!

Danci svoju djecu odgajaju da budu sretni, samopouzdani i uspješni, a zbog toga se već više od 40 godina zaredom nalaze pri vrhu ljestvice najsretnijih ljudi na svijetu. U popularnoj knjizi ‘Danski odgoj djece’ dvije autorice, majka Jessica Joelle Alexander i psihoterapeutkinja Iben Dissing Sandahl, objasnile su šest točaka sretnog odgoja.

1. Play – Igra

U Danskoj se djeca igraju samostalno što im omogućuje da otkriju vlastite interese i želje, a to u konačnici dovodi do toga da djece rade ono u čemu uživaju. Roditelji su uvijek prisutni, ali ih ne kontroliraju. Pustiti djecu da se igraju sama (da se odrasli ne miješaju) zapravo gradi njihovo samopouzdanje više od sudjelovanja u aktivnostima koje vode njihovi roditelji.

Evo kako to učiniti: Odvojite vrijeme za igru ​​koja ne uključuje ekrane. Dajte im igračke koje im razvijaju maštu i potiču kreativnost. Potaknite svoju djecu da se igraju vani (npr. beru cvijeće, idu na igralište, grade snjegovića, pomažu u vrtlarstvu), prenosi miss7mama.24.sata.

2. Authenticity – Autentičnost

Danci su iskreni prema svojoj djeci, i kod loših i dobrih stvari. Biti iskren i autentičan prema svojoj djeci pomaže im da razviju snažan unutarnji kompas jer uče vjerovati sebi i svojim emocijama. Učenje sebe i djece iskrenosti pospješuje razvoj snažnog karaktera.

Kako to učiniti: Budite iskreni. Ako vas dijete vidi uznemirenog, tužnog ili uplašenog i pita za to, recite istinu.

3. Reframing – Preoblikovanje

Danski roditelji neugodne situacije pokušavaju preoblikovati. To je moćan način koji djeci pomaže da promijene pogled na život. 

Kako to učiniti: Kada vaše dijete naiđe na neki teški zadatak i kaže: ‘Ne mogu to učiniti’, odgovorite: ‘Još nisi naučio’. Također im možete reći da kada im je nešto teško, to je samo zato što to tek uče. Kada se vaše dijete loše ponaša, usredotočite se na to zašto. Jesu li gladni? Umorni? dosadno im je? Razmišljajte o akciji, a ne o djetetu. Recite: ‘Prestani zadirkivati ​​brata, to ga uznemirava’ umjesto ‘Što si sad napravio?’, ‘Što nije u redu s tobom?’.

4. Empathy – Empatija

To je jedna od ključnih ljudskih sposobnosti. U Danskoj je temeljna vrijednost naučiti djecu da razmišljaju kako je drugima. Čak to uče i u školi. Prakticiranje empatije uče djecu kako poštivati druge i sebe, a to pomaže i u prevenciji zlostavljanja.

Kako to učiniti: Pokušajte razumjeti umjesto da osuđujete: ‘Vidiš, on plače. Moguće da je gladan.’ umjesto ‘Kako je ovo dijete loše odgojeno!’

5. No Ultimatums – Bez ultimatuma

Ultimatumi potiču borbu za moć te mogu dovesti do gubitka kontrole nad vlastitim ponašanjem. Mnogo roditelja viče ili pribjegava tjelesnom kažnjavanju kao obliku discipliniranja djece. Radi se o zamjeni straha (prijetnje i ultimatuma) povjerenjem i bliskošću. Djeca koja imaju poštovanje i razumijevanje svojih roditelja, kojoj se pomaže da shvate i poštuju pravila, razvijaju mnogo snažniji osjećaj samokontrole i odrastaju u sretnije, emotivno stabilnije odrasle ljude.

Kako to učiniti: Pokušajte pomoći i usmjeriti, a ne grditi. Izbjegavajte ultimatume i prijetnje: ‘Bolje to učinite odmah ili inače!’.

6. Togetherness i hygge – zajedništvo

Hygge je bitan dio danskog roditeljstva. Stvaranje ugodne atmosfere kod kuće, zajedničko kuhanje i jelo, druženje, mali su svakodnevni užici koji čine danske obitelji sretnima.

Kako to učiniti: Isključite telefone, igrajte igre. Odvojite vrijeme za obitelj. Čak je i 10 minuta dnevno važno. Sagradite s djecom utvrdu od jastuka, spakirajte malu košaricu za piknik i odvedite ih na piknik vani, piše Danish Mom.  

mšm

Foto: Pixabay, ilsutracija