/Zbog zanemarivanja majke osuđena na uvjetnu kaznu

Zbog zanemarivanja majke osuđena na uvjetnu kaznu

Nebriga o starijim roditeljima od početka ove godine je nasilje koje se kažnjava. Uvjetna kazna od tri mjeseca zatvora, rezime je jednog slučaja zanemarivanja starije osobe, odnosno roditelja, na području riječkog Centra za socijalnu skrb. Riječ je o kćeri koja je dobila samo uvjetnu kaznu, jer je i sama shvatila da mora promijeniti svoje ponašanje.

Vjerojatno je riječ o jednoj od prvih kazni izrečenih za zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi, što se od početka ove godine u Hrvatskoj tretira kao nasilje u obitelji, koje se kažnjava s deset tisuća kuna ili najmanje 45 dana zatvora. Nebriga o starijim roditeljima tako je postala nasilje koje se kažnjava, piše Novi list.

U riječkom Centru pojasnili su kako je kćer dobila uvjetnu kaznu, jer je i sama shvatila da mora promijeniti svoje ponašanje, čak i ako je za neke razmirice bila kriva njezina majka. Riječki Centar dobio je povratnu informaciju o sudskom epilogu u ovom slučaju, a inače su od početka godine njihovi djelatnici imali sedam slučajeva zanemarivanja u obitelji.

U četiri slučaja oni su pokrenuli prijavu, u dva slučaja učinili su to članovi obitelji, a u jednom slučaju je sestra, osoba s invaliditetom, prijavila brata za zanemarivanje. Tako je na području riječkog Centra koji ima podružnice u Čabru, Delnicama i Vrbovskom prošlo prvih deset mjeseci primjene novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

mšm/novilist

Foto: Pixabay