/Roditelji, pripremite djecu na korištenje tehnologija

Roditelji, pripremite djecu na korištenje tehnologija

Već u školskoj dobi djeca djeca se odlično snalaze u digitalnim tehnologijama i vrlo je vjerojatno da će nas i prestići u znanju i ‘baratanju’ njima. No bez životnog iskustva mogu izgubiti kontrolu u načinima i količini korištenja tehnologije, posebice pametnih telefona. Zato su roditelji tu da ih vode, uz ovih nekoliko korisnih savjeta.

Roditelji se dvoume oko toga poslati li djecu u školu s pametnim telefonom ili ne? Ako se pita djecu, odgovor je jasan. No kao roditelji imamo određene sumnje. Ne postoji generalno najbolje vrijeme da se djetetu dozvoli korištenje pametnih telefona te svatko od nas mora procijeniti je li ono dovoljno zrelo za taj korak, piše Tportal.

Na nama je da našeg školarca pripremimo za odgovorno ponašanje s tehnologijom punom potencijala za njegov razvoj. Zato je prva stvar koju ga moramo naučiti:

Odgovornost

Djetetu treba objasniti da je mogućnost korištenja pametnog telefona znak povjerenja u njega i da ima odgovornost ne zloupotrebljavati to povjerenje. Postavite mu točna ograničenja i smjernice kojih se mora držati i sankcije koje slijede ako ta ograničenja prekorači. Ne mora to biti striktan režim, možete razviti i sustav nagrada (korištenje samog uređaja ne smije biti nagrada!), ali mora biti dovoljno ograničenja da pametni telefon shvati kao alat, a ne igračku.

Pokažite primjerom

Možemo djeci pričati koliko god želimo o dobrim praksama korištenja pametnih telefona i načinu ponašanja u digitalnom svijetu, ali ako nas vide kako svakodnevno pišemo ljute, nekonstruktivne komentare strancima ispod nekog članka, ništa im neće značiti to što govorite o pristojnom ponašanju. Ako im kažete da ne smiju igrati igrice cijelo vrijeme, nego da čitaju, ne smiju vas vidjeti kako pasivno gledate u ekran po sat vremena. Ograničenja koja im postavite morate i vi poštivati.

Osvijestite im to da su dio digitalne zajednice

Kao i u stvarnom životu, djeca će u onom digitalnom biti dio određenih zajednica i krugova. Principi lijepog i posljedice ružnog ponašanja jednako vrijede, ali digitalna okruženja mogu se činiti previše apstraktnima da bi to shvatili. Vi ih morate voditi i učiti društvenoj interakciji, kako poštivati druge, prekoriti ih ako zezaju svoje vršnjake te ih upozoriti o opasnostima komunikacije sa strancima.

Aktivno im otkrivajte stvari i mogućnosti

Nitko ne zna vaše dijete bolje od vas i sigurno mu možete ponuditi puno zanimljivog sadržaja i kreativnih alata koje će rado koristiti i kojima će se vraćati. Na ovaj ga način usmjeravate u njegovim navikama korištenja interneta i pametnih telefona te gradite povjerenje između vas i djeteta.

Dogovorite se s drugim roditeljima i učiteljicom

Pametni telefoni mogu biti odlični alati za učenje i vježbanje, pogotovo kada su to zajedničke aktivnosti. Probajte s učiteljicom i drugim roditeljima dogovoriti načine korištenja pametnog telefona tijekom nastave kako bi ih svi znali i pridržavali se pravila. S učiteljicom i roditeljima možete dogovoriti zajedničke grupe za učenje i razmjenu, sastaviti popis aplikacija za učenje te stvoriti malu društvenu mrežu na kojoj djeca mogu učiti o interakcijama prije nego počnu otkrivati Instagram, Facebook i ostale društvene medije.

mšm/tportal

Foto: Pixabay