/Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi poziva na prosvjed: Tišina će biti odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema

Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi poziva na prosvjed: Tišina će biti odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske pozvao je sve zaposlenike u sustavu socijalne skrbi da u srijedu,  21. travnja u 12 sati održe polusatni prosvjed u tišini ispred svojih ustanova.

Njihov poziv na prosvjed donosimo u cijelosti.

“Nakon učestalih napada i prijetnji radnicima u sustavu socijalne skrbi izražavamo duboku zabrinutost za sigurnost zaposlenika u sustavu socijalne skrbi. Pravodobni izostanak odgovornih na govor mržnje i poziva na linč socijalnih radnika polučio je ogromnu i nenadoknadivu štetu svim radnicima u sustavu, a napadi i prijetnje postali su naša svakodnevnica.

Gotovo je nemoguće u našem humanom sustavu raditi ovaj izuzetno težak, kompleksan i zahtjevan posao u atmosferi straha od mogućih fizičkih i verbalnih napada. Takvo ponašanje korisnika, a i šire javnosti sasvim sigurno ne doprinosi kvaliteti profesionalnog rada zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i kvaliteti pružanja socijalnih usluga.

Godinama upozoravamo nadležne institucije na nedovoljnu zaštitu zaposlenika, na probleme podkapacitiranosti sustava, loše radne uvjete, međuresorsku nekoordiniranost, prekomjerne ovlasti i pretjerano administriranje, probleme napredovanja stručnih radnika, centralizirano vođenje sustavom, problem nametnutog skrbništva itd.

Niti jedan ministar nije našao za shodno upustiti se u rješavanje navedenih problema i svaka najava reforme sustava ima deklaratorni karakter bez stvarnih rezultata.

Stoga pozivamo sve zaposlenike u sustavu socijalne skrbi da u srijedu 21. travnja 2021. godine u 12,00 sati održe ispred svojih ustanova polusatni prosvjed u tišini koja će biti odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema u sustavu i nespremnost da se sustav uredi na dobrobit radnika i korisnika”, stoji u pozivu Sindikata.

bkk

Foto: szdssh.hr