/Sretan vam dan očeva!

Sretan vam dan očeva!

Upravo na današnji dan, 19. ožujka na blagdan Svetog Josipa u Hrvatskoj se, kao uostalom i u još mnogim zemljama, obilježava Dan očeva, dan kojim se slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu.

Očevima se i dan danas malo pažnje posvećuje u smislu njihovog utjecaja na obitelj, a posebno uloge koju imaju u odgoju djece. Čak su i studije koje istražuju utjecaj roditelja na razvoj djece u više od 90 posto slučajeva orijentirane na majke, a pritom se zaboravlja da 50 posto roditelja čine upravo očevi.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo tim povodom organizira zanimljiv program na Trgu Petra Svačića u Zagrebu. 

Od 16 do 18 sati djeca i roditelji će uz pomoć organizatora i volontera čistiti park uz pomoć štapova, biorazgradivih vrećica i maski. Program je edukativnog i savjetodavnog karaktera, a održavat će se uz sve nužne propisane mjere.

“Obilježavanjem Dana očeva s roditeljima i djecom pokazat ćemo da njegujemo vrijednosti obitelji, ravnopravnost roditeljstva i snagu međusobnog pomaganja i podrške u odgoju djece. Također, u suradnji s MaNaBu platformom educirat ćemo i savjetovati kako da osnažimo djecu, pomažući im da postanu lideri budućnosti kroz poticanje znatiželje, izgradnju temeljnih vrijednosti i razvoj vještina, a sve s naglaskom na brigu o okolišu i društvenu jednakost”, poručili su organizatori.

Dodajmo i zanimljivu povijesnu činjenicu; najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Naime, pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina! Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život, a vjerujemo da će mnoga djeca danas svojim očevima zaželjeti sretan njihov dan uz lijepu čestitku kućne radinosti.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Unsplash