/Što s djecom preko ljeta i kako im razbiti dosadu? Roditelji su nam otkrili maštovita rješenja

Što s djecom preko ljeta i kako im razbiti dosadu? Roditelji su nam otkrili maštovita rješenja

Kraj školske godine i početak ljeta radosno je razdoblje za roditelje i djecu. No ubrzo se javlja mali problem – kako uskladiti posao i organizirati djeci slobodno vrijeme kojeg sada imaju i previše. Upitali smo roditelje iz Zagreba i okolice, ali i one s mora što s djecom ljeti, na koje načine provode vrijeme, dosađuju li se klinci bez škole i nedostaje li općenito sadržaja za djecu ljeti. Roditelji su nam dali zanimljive odgovore, a svima je zajedničko jedno – stariju djecu treba pustiti da si sami organiziraju vrijeme i zabave se, ali uz što manje gledanja u ekrane.

Mama Glorija iz Zagreba ima 10-godišnju kćer i 6-godišnjeg sina koji dio ljeta provode u Lici s bakom i tetom. No kaže kako nisu svi roditelji te sreće.

„Nakon što škola završi, uz svu silnu sreću roditelja i djece što je sve gotovo, roditelji koji nemaju baku ili djeda koji ih mogu čuvati su stvarno u problemima te se pitaju kuda s djecom. Postoje razni kampovi za djecu, ali sve je to kratkotrajno i treba za to izdvojiti nemale novce. Mi imamo sreće što preko ljeta djecu pošaljemo bakama i mojoj sestri u Otočac.“

Prijašnjih godina, dodala je, otšli bi odmah po završetku škole, ali ove su godine ostali malo duže u Zagrebu.

„Naša Magdalena je željela ići na Oratorij koji organiziraju Salezijanci u našoj Župi Marije Pomoćnice. Dok je ona tamo boravila, Matej je malo bio u vrtiću, a malo doma. U Oratoriju je sve samo ne dosadno – uče plesati, pjevati glumiti, polijevaju se vodom, idu na izlete…Uglavnom, dva tjedna čiste uživancije i predivnih uspomena! Trenutno su u Otočcu i stvarno uživaju i ne žale se na dosadu. Prije nekoliko dana sam dobila poruku od Magdalene: “Mama, bila sam na jednom rođendanu, a sada idem baki pomoći oteliti kravu, laku noć”. S druge strane, Matej sa svojim sestričnama izrađuje crteže i slične stvarčice pa onda to prodaju ispred kuće.“

Smatra kako im je sve samo ne dosadno, no izbivanje iz kuće ima i jedan nedostatak.

„Jako nam nedostaju, ali sam sretna što stvaraju ovako lijepe uspomene s kojima se ne mogu baš svi pohvaliti. Brzo će proći taj srpanj pa ćemo im se i mi pridružiti u ljetnim pustolovinama i avanturama“, poručila je Glorija.

‘Sami se zaigraju, a školu niti ne spominju’

Nešto veću djecu ima Daniela iz Zagreba. Ova majka dvoje tinejdžera u dobi od 14 i 17 godina ne treba baka servis, ali zato djeci mora ograničavati vrijeme provedeno pred ekranima.

„Kćer tijekom ljeta provodi slobodno vrijeme sa svojim prijateljima, druže se više jer nemaju školskih obaveza. Neko vrijeme provede kod bake i djeda, ide do grada s društvom, a vrijeme doma provodi čitajući knjige i naravno, na internetu. Sin isto provodi vrijeme družeći se s prijateljima, no više vremena provodi na kompjutoru igrajući igrice. Iako nema škole, ima određeno vrijeme koliko može biti na kompjutoru“, rekla nam je Daniela.

Kako su joj djeca već velika, dodala je, nema problema oko organiziranja njihovog slobodnog vremena.

„Sami si ga organiziraju, naravno, uz odobrenje mene i supruga. Iako su oboje odlični učenici, škola im sigurno ne nedostaje. Sada se odmaraju od svih obveza vezanih za školu i pune baterije za novu školsku godinu“, poručila je Daniela i poručila kako zanimacija za djecu u gradu ima, no sve je stvar što dijete želi, jer se za svakoga nešto nađe.

Slično razmišlja i Bruno iz Kaštela, otac petero djece u dobi od 10, 8, 6, 4 i godinu i pol dana.

„Iz iskustva mogu potvrditi da djeci treba prepustiti osmišljavanje kreativnog sadržaja između kupanja, osnovnih obroka i spavanja. Tako rade na razvoju kreativnosti i uzajamnom povezivanju. Naših petero djece tako imaju malu rupu u danu koju popunjavaju samostalno igrom ili drugim vidom zabave – dobro dođe i nama i njima“.

Dodao je kako su ovo ljeto već bili na otoku Krapnju na obiteljskom terminu Kursilja gdje su djeca „pokupila“ određene igre pa uče svoje rođake i prijatelje.

„Krajem srpnja idemo na Vis gdje ćemo do kraja definirati boju i ten za ovo ljeto, uglavnom kupajući se. Školu nam ni ne spominju, iako ih od jeseni sada troje ide (četvrti, treći i prvi razred), a pred kraj ljeta ćemo se početi pomalo pripremati za školu. Dosadašnja ljeta smo se za školu pripremali igrajući se škole, gdje smo supruga i ja „glumili“ učitelje, a sva djeca učenike. Na taj zabavni način starija djeca i ponove gradivo od prošle godine, a mlađa uživaju u igri“, poručio je Bruno.

‘Nije loše da se djeca malo i dosađuju’

Daniela iz Velike Gorice majka je 13-godišnjaka i 6-godišnjaka, a kaže kako u gradu definitivno nedostaje sadržaja za djecu.

„Nažalost, u Velikoj Gorici nema posebnog programa za mlade i djecu preko ljeta, tako da moj 13-godišnjak vrijeme provodi u stanu, surfajući internetom i na mobitelu, kao i većina iz njegove generacije. Kao majka uspjela sam napraviti iskorak u smislu da čita knjige, tako da gotovo svaki dan pročita jednu. Zasad je na opusu našeg dječjeg književnika Ivana Kušana.“

Dodala je kako organizirane aktivnosti u Velikoj Gorici niti programa za mlade i djecu nema.

„Nešto nudi Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, ali ti su programi prekratki i velike su liste čekanja. Tako da je ljeto u Velikoj Gorici za djecu i mlade tužno i prazno“, poručila je Daniela.

Da djeci zaista zna biti dosadno tijekom ljeta uvjerila se i Breza iz Zagreba, majka četvero djece od kojih su troje mališani, a dvojica tinejdžeri.

„Nezgodno je što danas roditelji rade jako dugo pa djecu moraju dati na čuvanje ili su djeca sama po cijele dane, a kako djeca u gradu danas manje izlaze, onda se doista i dosađuju. Mi smo došli na ideju da našu Iskru, koja se dosta dosađivala tijekom dana i ‘visila’ na ekranima, “uparimo” s njenom dobrom prijateljicom Anjom, koja se također po cijele dane dosađivala sama kod bake i gledala televiziju. Tako su jedan dan zajedno kod nas, a drugi dan kod Anjine bake pa se igraju po cijele dane.“

Također, dodala je, u Novom Jelkovcu koji je predgrađe, ima puno djece koja se igraju vani tijekom dana, za razliku od centra grada gdje je to puno rjeđe. Smatra da ljeti ima sadržaja za djecu, no ponekad ih treba pustiti da se sami zaigraju.

“Uz odmorko, ima raznih radionica po knjižnicama i kulturnim centrima, kao i raznih (doduše skupih) “kampova”. Samo se treba malo raspitati i organizirati. I u konačnici, nije loše da se djeca malo i dosađuju, jer se iz dosade rađaju najljepše igre. Ne trebamo djeci organizirati i nuditi 24 sata zabave. Gore je to što su djeca po cijele dane na ekranima“, poručila je Breza za kraj.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay, ilustracija