/‘SUKOB GENERACIJA’ Bake i djedovi se previše miješaju u odgoj djeteta? Evo kako se postaviti

‘SUKOB GENERACIJA’ Bake i djedovi se previše miješaju u odgoj djeteta? Evo kako se postaviti

Psihologinja Natalija Stanković objasnila je da do konflikta dolazi kada bake i djedovi preuzimaju roditeljsku ulogu, a roditeljima savjetuje da kroz otvoreni razgovor jasno bakama i djedovima kažu što od njih očekuju.

Uloga baka i djedova vrlo je važna u životu roditelja i njihove djece, a njihova pomoć često nezamjenjiva. No, što kada bake i djedovi žele preuzeti roditeljsku ulogu i sami donose odluke koje se direktno tiču unuka ili kada se njihovi stavovi o odgoju u potpunosti razlikuju od onih roditeljskih?

Ovakve konfliktne situacije osobito su teške ako roditelji s bakama i djedovima dijele kućanstvo pa je fizička odvojenost nemoguća. Da roditelji, a ne bake i djedovi trebaju imati glavnu ulogu u djetetovom životu smatra i psihologinja Natalija Stanković s time da napominje kako su bake i djedovi važni u životu naše djece jer roditeljima često pomažu u konkretnim situacijama, piše Miss7mama.24.sata.

“Uloga roditelja treba prvenstveno biti jasna samim roditeljima te su oni za nju odgovorni. Roditelj s djetetom ima najintenzivnije razvijenu emotivnu bliskost, za dijete predstavlja model iz kojeg ono uči. Uloga roditelja je da vodi svoje dijete kroz život brinući o njemu, dajući mu smjernice kroz strukturu, osnažuje ga i uvažava u njegovim potrebama i osjećajima” kaže psihologinja.

Dodaje:

“Roditelj donosi odluke vezane uz dijete i općenito ima glavnu ulogu u odgoju djeteta. Ako djedovi i bake preuzimaju roditeljsku ulogu, najčešće dolazi do konflikta koji nikako ne pridonosi zdravom razvoju djeteta. Najbolji je otvoreni razgovor u kojem će roditelji jasno djedu i baki reći kako vide njihove uloge”, poručuje psihologinja.

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay, ilustracija