/‘SVE POSTAJE JEDNOSTAVNIJE’ Mame s četvero djece pod manjim stresom: ‘Veša je uvijek previše, no jako je zabavno’

‘SVE POSTAJE JEDNOSTAVNIJE’ Mame s četvero djece pod manjim stresom: ‘Veša je uvijek previše, no jako je zabavno’

Već su izašla mnoga istraživanja koja pokazuju da mame s četvero djece imaju manju razinu stresa od mama s manje djece. Naravno, mame moraju prijeći puno prepreka kako bi došle do te faze u majčinstvu. Također, istraživanja su pokazala da su mame s troje djece pod većim stresom nego mame s jednim ili dvoje djece, ali nakon što dođu do broja četiri sve postaje jednostavnije.

Čini se da je četvrto dijete čarobni broj koji znači manji stres za mamu, no to nije novost za psihoterapeutkinju i autoricu Kelley Kitley, također mamu četvero djece. Ona misli da se mame s velikom obitelji često nepravedno percipira kao žene pod stresom puno više nego što zapravo jesu, prenosi miss7mama.24sata.

“Toliko mnogo žena s velikom obitelji susreće se s predrasudama”, kaže Kitley za Motherly.

Prema Kiltey čija djeca imaju 11, 9, 7 i 5 godina, velike obitelji znače da se stres smanjuje timskim radom i vezom između braće i sestara.

“Oni potiču jedni druge, drže se zajedno, pomažu više kako bi olakšali opterećenje kod kuće, a djeca se zabavljaju. Više od troje djece sigurno znači da nije lagano, rublja je uvijek previše, ali bez obzira na sve jako je zabavno”, kaže dalje.

Postoje neki znanstveni dokazi da su i djeca u velikim kućanstvima pod manjim stresom. Istraživanje iz 2016. u Norveškoj otkrilo je da odrastanje u velikoj obitelji znači manje mentalnih problema jer su manje pod stresom. Više djece koje su male dobne razlike znači veću redukciju stresa, kažu istraživači.

Postoji nesto što se naziva “Duggar efekt” što znači da jednom kad prođeš određen broj djece, razina stresa ne raste sa svakim idućim djetetom.

mšm/24sataa

Foto: Pixabay, ilustracija