/Svećenik iz Rijeke o Hodu za život: Radostan sam, ali i tužan zbog onih koji gaze tuđu slobodu!

Svećenik iz Rijeke o Hodu za život: Radostan sam, ali i tužan zbog onih koji gaze tuđu slobodu!

„Dok su aktivistice Hoda za slobodu pokušale prepriječiti Hod za život, u duhu sam molio za njih i potekla mi je pokoja suza za njih. U tim trenutcima čuli su se zvuci pjesme ‘Vjeruj u ljubav’ koju je pjevalo stotine sudionika Hoda za život“, posvjedočio nam je pater Ivan Dominik Iličić koji djeluje u dominikanskom samostanu svetog Jeronima u Rijeci gdje se 18. svibnja održao drugi zaredom „Hod za život“. Upitali smo ga kakva je bila atmosfera i odaziv te je li iznenađen što se upravo u Rijeci koja slovi za liberalan grad događaju lijepe i milosne stvari.

Hodu za život je prethodilo molitveno bdjenje održano na Trsatu kojega je predvodio Darko Zgrablić te jutarnja sveta misa neposredno prije hoda koju je predslavio Ivan Dominik.

„Posjećenost je bila kao i prošle godine. Rekao bih odlična za prve dvije godine jer svaki je početak težak. U protivnom hodu, Hodu za “slobodu”, bilo je po mojoj procjeni upola manje ljudi. U isto vrijeme sam bio jako radostan zbog Hoda za život u kojemu sam sudjelovao, ali i tužan zbog aktivistica koje su i ove godine pokušale zaustaviti Hod za život“, rekao nam je ovaj mladi svećenik.

Dodao je kako su prema tim osobama podigli transparent s riječima “Dragocjen si, Radujem se i zbog tvog dara života, Ja te volim…”.

„Žao mi ih je jer u ime slobode, gaze tuđu slobodu i sudeći po njihovim parolama i izrazima lica vidi se da su nesretni. Volio bih više od svega na svijetu kada bi se i oni otvorili ljubavi i postali radosni i blagoslovljeni ljudi svjesni dostojanstva kako svojega vlastitog, tako i svakog drugog ljudskog života“, istaknuo je  Ivan Dominik.

Nakon što je policija odnijela aktivistice, dodao je, Hod za život je nastavio svojom rutom do mjesta održavanja prigodnog koncerta.

 „Ni tamo nije manjkalo odlične atmosfere, pjesama i plesa u zajedništvu djece, mladih i starih. U Rijeci za koju mnogi misle da je bezbožna događaju se jako lijepe i milosne stvari i vjerujem da je u tomu gradu Duh Sveti na poseban način prisutan i da će baš u Rijeci ostvariti riječi svetoga Pavla “Gdje se namnožio grijeh, nadmoćno izobilova milost. “(Rim 5, 20)“, poručio je za kraj pater  Ivan Dominik Iličić.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Ivan Dominik Iličić