/‘SVJETSKI DAN DEBLJINE’ Sve veći broj Hrvata pretilo; prva dama poručila: Ako ste žedni, pijte vodu

‘SVJETSKI DAN DEBLJINE’ Sve veći broj Hrvata pretilo; prva dama poručila: Ako ste žedni, pijte vodu

Prilikom ulaska u osnovnu školu 88 posto prvašića je dostatno tjelesno aktivno, a na izlasku iz škole tek 17 posto, a s toga onda broj padne na 16posto i tako ostaje do starosti.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana debljine predstavljeni su rezultati istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pod nazivom “Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019.”.

Voditeljica istraživanja za Republiku Hrvatsku je Sanja Musić Milanović.

Na predstavljanju su govorili ministri zdravstva Vili Beroš i znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te predstavnici Europskog ureda WHO-a Kremlin Wickramasinghe i João Breda, piše RTL.

Ministar Beroš istaknuo je: “Ministarstvo zdravstva je prepoznalo problem debljine kao prioritetno područje i započelo pripreme za izradu Akcijskog plana za prevenciju debljine. Vjerujem da ćemo implementacijom Akcijskog plana u bliskoj budućnosti doprinijeti zaustavljanju  trenda porasta debljine na nacionalnoj razini”.

Ministar Fuchs naglasio je važnost osnovnih škola: “Posebno bih istaknuo ulogu osnovnih škola koje su dužne organizirati prehranu učenika u skladu s propisima i normativima koje donosi Ministarstvo zdravstva. Također, s ciljem poticanja zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja kroz odgojno-obrazovni sustav nedavno je pokrenuta inicijativa Ministarstva turizma i sporta u kojoj se traži povećanje satnice tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama.”

Dječaci imaju češće problema s pretilošću

“Činjenica da svako treće dijete ima problem prekomjerne tjelesne mase ili debljine predstavlja velik javnozdravstveni izazov. Prije svega, svako treće dijete u dobi od 8 do 8,9 godina ima povećan rizik da u odrasloj dobi također ima problem prekomjerne tjelesne mase i debljine, što posljedično znači veći rizik oboljenja od KNB te time očekivani teret za zdravstveni sustav, što za sobom povlači i financijske troškove ali i gubitke u ljudskom kapitalu”, naglasila je Musić Milanović. 

Uspoređujući podatke po regijama, najmanji udio djece s problemom prekomjerne tjelesne mase i debljine zabilježen je u Gradu Zagrebu, njih 29,7 posto, dok ih je u Kontinentalnoj i Jadranskoj regiji nešto više, 36,0 posto i 36,9 posto. Spolna razlika u učestalosti debljine posebno je izražena u Jadranskoj regiji gdje je debljina prisutna u 19,3 posto dječaka i 7,9 posto djevojčica.

Posebno je zabrinjavajući podatak o utvrđenoj pogrešnoj percepciji uhranjenosti djeteta od strane roditelja. Od 35 posto djece s utvrđenim problemom prekomjerne tjelesne mase i debljine, samo 14 posto roditelja smatra da njihovo dijete ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.

“Oko 6,6 posto hrvatskog budžeta odlazi na ono što uzrokuje prekomjerna masa i debljina. Ovo je prvo stanje koje može skratiti život za 3,5 godine. Ovo je podloga za dijabetes, kardiovaskularne bolesti”, kaže Musić Milanović. 

Naglasila je kako su hrvatski muškarci apsolutni prvaci u Europi dok su djeca na visokom petom mjestu, a najveći problem su zemlje Mediterana. Istaknula je kako je problem izraženiji na jugu.  

“Jedna pandemija podržava drugu”, rekla je Musić Milanović referirajući se na pandemiju korona virusa i pretilosti. 

“Ne vidim zašto je jeftinije kupiti zašećereni sok, ako ste žedni pijte vodu”, poručila je. 

Musić je zatražila od ministra Fuchsa da dvorane škola budu otvorene i dostupnije. 

U istraživanju je sudjelovalo 7295 djece, 33,1 posto djevojčica i 37,0 posto dječaka. 

bkk

Foto: Unsplash