/Tjedan je prevencije raka vrata maternice

Tjedan je prevencije raka vrata maternice

Svake godine treći tjedan u siječnju obilježava se diljem Europe kao tjedan prevencije raka vrata maternice s ciljem podizanja svijesti kako bismo mogli spriječiti i rano otkriti rak vrata maternice. Rak vrata maternice (lat. Carcinoma cervicis uteri) jedan je od najpreventabilnijih vrsta raka, drugim riječima, otkriven u ranim stadijima može biti izliječen u velikom postotku.

U Europi od raka vrata maternice oboli oko 60 000 žena, a od toga umre gotovo pola. U Hrvatskoj godišnje oboli više od 300 žena od invazivnog oblika raka vrata maternice, od čega trećina ima smrtni ishod. Rak vrata maternice drugi je po učestalosti među karcinomima u Republici Hrvatskoj, odmah nakon karcinoma dojke.

Rizični su čimbenici za razvoj raka vrata maternice rani spolni odnosi, česte promjene seksualnih partnera, spolni odnosno bez zaštite, promiskuitet, infekcije humanim papiloma virusom kao i infekcije herpes simpleks virusom tipa 2 i pušenje. Veću vjerojatnost oboljenja imaju i žene koje imaju oslabljen imunološki sustav, kao i žene koje uzimaju imunosupresivna sredstva, piše portal Ženski recenziraj.

Humani papiloma virus (HPV) glavni je uzročnik raka vrata maternice. HPV uglavnom se prenosi tijekom spolnog odnosa, a rjeđe i neposrednim dodirom s osobe na osobu. Gotovo svaka druga spolno aktivna osoba bit će zaražena HPV-om tijekom života. Većina osoba neće imati simptome ili neke druge zdravstvene tegobe.

Isto tako, svaka žena koja ima HPV ne mora oboljeti i od raka vrata maternice.  Postoji četverovalentno cjepivo (Gardasil) koje štiti od HPV-a tip 6,11,16,18. Osim njega, kod nas je registrirano i dvovalentno cjepivo (Cervarix) koje štiti od HPV-a tip 16 i 18. Cjepiva su najučinkovitija kada se primjene prije izlaganja infekciji HPV-om, odnosno prije nego su osobe spolno aktivne. Važno je istaknuti da neovisno o cijepljenju, žene i dalje moraju redovito odlaziti na ginekološke preglede.

Rani stadiji bolesti

U ranoj fazi bolesti nema upozoravajućih simptoma. Od prvih premalignih promjena pa do faze razvoja raka može proći i od sedam do deset godina. Međutim, dokazano je da se čak i u toj fazi putem testova probira moguće otkriti stanične promjene. U toj se fazi promjene lako odstranjuju i tako se smanjuje pojavnost raka vrata maternice za 80 posto. U 90 posto slučajeva HPV infekcija samolimitirajuća je bolest koja prolazi spontano unutar dvije godine djelovanjem imunološkog sustava.

Međutim, ako se javi dugotrajna infekcija HPV-om s visokorizičnim tipovima, moguće je razviti preinvazivne lezije vrata maternice. Njih često vidimo kao CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) na nalazu PAPA testa. U kasnijim fazama često se javlja sukrvav iscjedak koji nema veze s menstrualnim ciklusom. Iscjedak se najčešće javlja nakon seksualnog odnosa, a i sam odnos zna biti bolan.

PAPA test je dakle test probira za rano otkrivanje raka vrata maternice. PAPA test je brza, jednostavna i neinvazivna pretraga koja pokazuje promjene u stanicama unutar vrata maternice. Ovim testom uzima se obris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. G.N. Papanicolau 1924. godine otkrio je PAPA test čime je spasio milijune života diljem svijeta. Svaka žena mora obaviti PAPA test unutar tri godine od počeka spolno aktivnog života. 

PAPA test ponavlja se ovisno o posljednjim rezultatima PAPA testa, ali i HPV testa. HPV test podrazumijeva citološki test koji sliči na uzimanje PAPA testa. 

Najučinkovitija je prevencija ovoga raka edukacija o spolno odgovornom ponašanju te redovitim ginekološkim pregledima. 

bkk

Foto: Unsplash