/Traju prijave za Međunarodnu dječju nagradu za mir koju je obilježio afrički dječak heroj

Traju prijave za Međunarodnu dječju nagradu za mir koju je obilježio afrički dječak heroj

Nizozemska organizacija Kids Rights, čiji je cilj unapređivanje prava djece širom svijeta, objavila je Natječaj za dodjelu Međunarodne dječje nagrade za mir za 2019. godinu („The International Children’s Peace Prize”).

Nagrada se dodjeljuje svake godine djetetu u dobi od 12 do 17 godina koje je svojim djelovanjem značajno pridonijelo poštivanju prava djece.

Svi su dosadašnji pobjednici pokazali nevjerojatnu predanost, boreći se protiv problema s kojima se suočavaju milijuni djece diljem svijeta. Motivacija za dodjelu ovakve nagrade jest omogućiti platformu za djecu gdje će moći izraziti svoje ideje i osobni angažman po pitanju dječjih prava.

Pobjednik dobiva statuu ‘Nkosi’, koja pokazuje kako dijete pokreće svijet. Statuu je dizajnirala Inge Ikink, a nazvana je po prvom dobitniku ove nagrade – afričkom dječaku koji je rođen s HIV-om. Nkosi Johnson bio je svjetski poznat po svojem aktivizmu i borbi protiv AIDS-a od kojeg je preminuo u dobi od samo 12 godina.

Dijete koje osvoji nagradu također dobiva i novčanu potporu (stipendiju) te mu je na raspolaganju svjetska platforma za promoviranje vlastitih ideja koja promiču prava djece.

Krajnji rok za prijave na natječaj je 15. ožujka 2019. godine.

Uvjeti natječaja i obrazac za prijavu dostupni su na ovoj poveznici. Natječaj je na svojim stranicama podijelilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mšm

Foto: KidsRights/Facebook