/‘TUŽNA ZBOG REZOVA’ Majka odgojiteljica: Morat ću moliti da me prime bilo gdje, a djecu opet neću viđati po cijele dane…

‘TUŽNA ZBOG REZOVA’ Majka odgojiteljica: Morat ću moliti da me prime bilo gdje, a djecu opet neću viđati po cijele dane…

“Odluka Grada Zagreba mi teško pada jer znam da ću raditi za 1000 kuna manju plaću, da svoju djecu neću opet viđati po cijele dane pa i vikende, a od potresa su sigurniji kada je mama doma. Posebice moj najmlađi sin koji ima sedam godina i ne smije ostati sam kod kuće”, ispričala nam je Marjana Bodrušić-Brkić (41). Ova majka troje djece 30 godina živi u Zagrebu, a posljednjih pet koristi mjeru roditelj odgojitelj.

Ona je, baš kao i dugi roditelji odgojitelji, dugoročno računala na ovu mjeru te je pogođena novom odlukom Grada Zagreba da drastično smanji novčanu pomoć za roditelja odgojitelja s dosadašnjih 4850 na 1000 kuna mjesečno. Uz to, Marjana je jedna od onih roditelja koji gube svu financijsku pomoć jer nakon ove odluke korisnici izlaze iz mjere kada im dijete navrši sedam godina, a do sada je to bilo do 15 godina. Tako joj novčana potpora prestaje s 1. svibnjem 2022.

Marjana nam je otkrila kako ju je iznenadila odluka da će se praktički ukinuti status koji je još prije pet godina odlučila uzeti, i to ponajviše iz zdravstvenih razloga.

“Kada bi nam na poslu u butiku gdje sam radila dolazile kutije s robom moram sam dosta teško dizati, a to je bilo pogubno za moje oštećene zglobove. Kako imam kronični reumatoidni artritis i na biološkoj terapiji sam, kolegice i šefica su mi još prije pet godina savjetovale da uzmem status roditelja odgojitelja”, započela je Marjana.

Marjana: “Možda ću morati raditi i dva posla”

Dodala je kako u početku nije željela prekinuti radni odnos, no potrebe djece su presudile.

“Kako moje najmlađe dijete tada nije primljeno u vrtić na dvije zamolbe, morao ga je čuvati djed koji je s njim bio cijelo vrijeme jer je moj posao zahtijevao i rad subotom, kao i svake druge nedjelje te uglavnom i blagdanima. Suprug, djed i ja smo nekako sve to uspijevali. No zbog suprugovih problema s kralježnicom zbog čega ponekad ne radi, a i jer je Emanuel bio mali, ipak sam se odlučila dati otkaz i uzet status roditelja odgojitelja”, prisjetila se Marjana.

Otkrila je i kako će se snalaziti dalje te planira li pronaći posao.

“Dalje ću se snaći tako da ću možda morati raditi i dva posla jer suprug zbog navedenih zdravstvenih problema ne zaradi dovoljno. Neću imati izbora nego moliti da me prime bilo gdje, a s obzirom na to da imam oštećene zglobove i s rukama ne mogu ništa teško raditi, nadam se da ću uspjeti dobiti zaposlenje. Iako smatram da su rijetki oni poslodavci koji bi primili majku poput mene s troje djece jer misle da ću stalno biti na bolovanju, a ja zapravo nikada nisam koristila bolovanje u 20 godina rada kao trgovac”, istaknula je ova majka i dodala kako je novčana pomoć koju je primala zbog mjere Grada Zagreba dobro došla cijeloj obitelji, a posebno djeci kojoj je puno značilo da im je mama kod kuće i dostupna 24 sata dnevno.

Na naš upit smatra li da će se roditelji obuhvaćeni ovom mjerom zajednički pobuniti protiv novih uvjeta, odgovorila je:

“Postoji mogućnost da će se podići tužba jer roditelji su očajni nakon ove odluke da bi se trebao ukinut status, a ovima kojima ostaje smanjiti na 1000 kuna. Pa tko može živjeti s tako malo primanja? Djecu treba nahraniti i obući, a mi koji smo podstanari već 10 godina smo u posebno teškoj poziciji. Srećom, nisam rastrošna osoba pa sve nekako i skromno uspijem svojoj djeci omogućiti s ovom plaćom”, istaknula je.

Marjana je dodala kako se loše osjeća jer je naglo prekinuta mjera koja je majkama poput nje omogućavala da budu uz svoju djecu, posebice onu malenu.

“Iskreno, tužna sam što je sada gradonačelnik odlučio to ukinuti jer mislim da je ipak najbolje kada je mama doma s djecom barem dok ne budu malo samostalni kao ovo dvoje starijih koje imam od 13 i 15 godina. Voljela bih da mjera potraje barem još nekoliko godina dok mi najmanji Emanuel ne napuni 10 godina jer smatram da će tada biti već samostalniji i da se neće bojati biti sam u stanu. Mama treba svojoj djeci biti dostupna stalno, djeca trebaju imati skuhano i toplo jelo, treba im biti tu jer im treba uvijek nešto pomoći, odvesti, dovesti. Mama je mama i zato sam bila sretna što postoji ovaj status”, istaknula je Marjana.

Napomenula je kako je inače tip osobe koji voli raditi, no trenutno joj je uz njezinu bolest najbolje da je kod kuće sa svojom djecom.

“Da barem ova mjera potraje još koju godinu. Eto, imala sam sreću što sam mogla uzeti status i bolest je u stanju mirovanja od kada ne radim, a za dalje ćemo vidjeti što će biti”, poručila je ova majka.

Majka: “To je financijski krah za našu obitelj”

U teškoj situaciji našla se i Tanja iz Zagreba, majka troje djece u dobi od tri do sedam godina.

“Tužna sam i razočarana, ali s ovakvim gradonačelnikom bilo je i za očekivati”, rekla nam je Tanja koja mjeru Grada Zagreba koristi tri i pol godine.

Dodala je da posla ionako nema, a kamoli za majke koje imaju troje ili više djece te su izbivale po nekoliko godina s tržišta rada.

Na naš upit što ova odluka Grada Zagreba znači za njezinu obitelj i financije, odgovorila je:

“Za nas je to financijski krah. Nećemo imati niti za najosnovnije potrepštine. Uskoro ću početi tražiti posao, no mislim da ćemo biti primorani iseliti se iz Hrvatske.”

Za kraj je poručila kako se nada da će roditelji koji koriste ovu mjeru zajednički podići svoj glas i izboriti se za svoja prava koja su im bila ugovorom zajamčena.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay, ilustracija