/‘Tvornica snova’ odlična prilika roditeljima za razgovor s djecom o nasilju na internetu

‘Tvornica snova’ odlična prilika roditeljima za razgovor s djecom o nasilju na internetu

Film “Tvornica snova” je predivan danski film čije poruke će djeca vrlo lako shvatiti zahvaljujući radnji koja se većinom odvija u snovima i gdje mašta može slobodno stvarati čudesa.

Upravo u tom okružju se progovara o zapostavljanju djece i obitelji od strane roditelja i koji to efekt može imati na njih, te društvenim mrežama i posljedicama “cyberbullyinga”. A to u filmu dovodi do zapleta u kojem se djevojčice Minna i Jenny sukobljavaju u svojim snovima što na kraju dovode do tragičnih  događaja.

Ovaj film je odlična prilika za razgovor s djecom o društvenim mrežama i kako ih koristiti na pravilan način. Također i prilika za razgovor o nasilju, odnosno kako sukobe rješavati na nenasilan način. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Namijenjen je za djecu 8 plus, a film će biti zabavan i roditeljima.

Od nasilja izdvajamo trenutak kada ljuta djevojčica razbija stvari u kuhinji. Uvredljivi komentari na društvenim mrežama nakon što Jenny objavi Minnine slike. Zastrašujući prizor odnosni se na pauk robote koji se pojavljuju u snu.

Rječnik je primjeren za djecu, iako ima uvredljivih riječi koje djevojčice izgovaraju jedna drugoj, te komentari s društvenih mreža. Nema prizora niti dijaloga seksualne prirode. Dinamični tempo i brži razvoj radnje kod mlađe djece mogli bi onemogućiti praćenje radnje i izazvati gubitak pažnje.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska uz medijsku potporu portala generacija.hr pruža preporuke za Kids friendly filmove.

bkk/Iva Brčić

Foto: Najsretnija beba Hrvatska