/U Saboru burna rasprava zbog Zakona o udomiteljstvu

U Saboru burna rasprava zbog Zakona o udomiteljstvu

Saborski zastupnici započeli su raspravu o Zakonu o udomiteljstvu, koji je ovih dana izazvao prijepor između partnera vladajuće većine. I prije nego što je ministrica obitelji Nada Murganić krenula predstavljati zakon, HNS je zatražio stanku. Isto su napravili i u GLAS-u, a prva replika je stigla od SDP-ovog Peđe Grbina koji se požalio na diskriminaciju.

Stanku je zatražio HNS-ov Stjepan Čuraj koji je istaknuo kako smatra da će zakon u velikoj mjeri donijeti poboljšanja i da će se više djece moći udomiti. No, nešto mu nedostaje, prenosi Tportal.

“Ono što fali da bi bio gotovo izvrstan je da se omogući i životnim partnerima, da njih ne isključujemo i diskriminiramo i da zakon bude pravno održiv jer će ovakvo isključivnje njih dovesti i do ocjene ustavnosti”, kazao je Čuraj.

Stanku su zatražili i u GLAS-u.

“Radi se o zakonu koji je iznimno važan. Pokušavamo njime riješiti važno pitanje, a to je kriza udomiteljstva, i važno je da ne bude isključiv, diskiminatoran i da ga ne dovedemo u poziciju da se ocjenjuje njegova ustavnost”, poručio je GLAS-ov Goran Beus Richembergh.

Nakon stanke zakon je predstavila ministrica Nada Murganić, no prijepore s HNS-om nije spomenula.

Prva replika stigla je od SDP-ovog Peđe Grbina.

“Prilikom prvog čitanja klub SDP-a pozvao vas je da predložite rješenja koja neće diskriminirati dio građana zbog spolne orijentacije. Vi ste napravili suprotno i sastavili rješenje koje diskriminira dio građana. Moje pitanje je jednostavno – zašto?”, upitao je Grbin.

“Ovu odredbu ostavili smo iz postojećeg zakona i rukovodili smo se definicijom u Obiteljskom zakonu, koji je još uvijek na snazi. Mišljenja smo da su to osjetljiva obiteljsko-pravna područja i ovaj jedan najvažniji zakon poput Obiteljskog nam može bit smjernica”, odgovorila je Murganić.

mšm/tportal

Foto: Pixabay