/Udruga Obitelji3plus: Pitaju nas jesu li svi vaši?

Udruga Obitelji3plus: Pitaju nas jesu li svi vaši?

U moru negativnih demografskih podataka pravo osvježenje je udruga Obitelji 3plus koja je osnovana početkom ove godine, a svrha joj je promicanje, podrška, zaštita i zastupanje interesa obitelji s troje ili više djece. Jedan od najvećih projekata Udruge jest Obiteljska kartica koja članovima omogućuje razne popuste i pogodnosti koje nude partneri udruge. Dopredsjednica udruge i majka troje djece Lana Zrakić Fišter u razgovoru za portal Prvi.hr progovorila je o izazovima života s troje i više djece, kao i radu udruge.

-Na čiju je inicijativu udruga osnovana i koliko imate članova?

Udrugu je osnovalo sedam obitelji s troje ili više djece iz različitih krajeva Hrvatske, od kojih neki poslovno dosta putuju Europom. Tako su se upoznali sa središnjom europskom platformom ELFAC (European Large Families Confederation) koja objedinjuje europske nacionalne 3plus udruge.Uvid u neke od nevjerojatnih rezultata djelovanja pojedinih članica ELFAC-a bio je dovoljan poticaj da se odlučimo na pokretanje hrvatske udruge.

-Koji su najveći izazovi velikih obitelji? 

Neki od izazova su nefleksibilnost radnog vremena, nedostatak podrške koja dolazi od okoline, logistički izazovi poput razvoženja djece na školske i izvanškolske aktivnosti, rođendane, odlazaka liječnicima, na roditeljske sastanke, u nabavku i ostale aktivnosti, te nedostatak novca kako bi se osigurao kvalitetan obiteljski život.

-Susreću li se obitelji s više djece s nekim predrasudama i neprimjerenim komentarima?

Predrasuda ima, i to je jedan od razloga zašto sam se odlučila uključiti u udrugu. Mislim da je loše da se uz velike obitelji vežu pridjevi poput neodgovorne, neškolovane, siromašne itd. Ključno je mijenjati pogled i sliku stvari. Nađe se uvijek netko tko nešto komentira. Kada takvo nešto čujem, samo pomislim kako ne znaju što propuštaju. Ajme koliko vas je! Jesu svi vaši? Znate li vi za kontracepciju? Kako stanete u auto? Mogu samo zamisliti komentare na puno veće obitelji. No, veći je broj onih pozitivnih, često i ganutih.

mšm/prvi.hr