/Udruga Obiteljsko obogaćivanje: Postanite bogatiji i sretniji roditelji

Udruga Obiteljsko obogaćivanje: Postanite bogatiji i sretniji roditelji

Udruga ‘Obiteljsko obogaćivanje’ i ove godine poziva roditelje i bračne parove na radionice iz programa ‘Prvi koraci’ i ‘Bračna ljubav’, a uvode i novu radionicu ‘Prve odluke’ namijenjenu roditeljima djece od 8 do 11 godina starosti. Radionice će se održati u prostorijama OŠ Lotrščak u Zagrebu, te u Splitu i Varaždinu. Prva u nizu radionica održat će se 13. listopada.

Radionica ‘Prvi koraci’ namijenjena je za roditelje djece od 0 do 3 godine starosti, mlade bračne parove bez djece ili one koji planiraju brak i roditeljstvo, dok je radionica ‘Prve odluke’ prigodna za roditelje djece od 8 do 11 godina starosti. Obje radionice održat će se u istom terminu, svake druge subote u mjesecu u 18 sati. Program se sastoji od ukupno šest radionica koje obrađuju šest tema bitnih za roditeljstvo i odgoj.

‘Prvi koraci’ su tečaj koji roditeljima pruža priliku da otkriju kako je roditeljstvo prekrasno i daje im osnovna sredstva za potporu i pomoć pri podizanju djece. Pomaže im da otkriju velike mogućnosti svoje djece, nađu način za poticanje svoje djece na učenje i saznaju kada je pravo vrijeme za to.

Studije ranog odgoja pokazuju da djeca žele učiti čak i prije rođenja. Djeca koja su na odgovarajući način odgojena i poticana i kojima su roditelji uvijek bili dobar primjer, sposobna su upiti informacije koje će im pomoći da budu pametna, sretna i imaju prirodnu naklonjenost dobru.

Sadržaj modula: Uvod u program – Prvi koraci, Ključne točke za cjeloviti odgoj – Okvir za razvoj djeteta, Obiteljsko ozračje/okolina – Dijete i njegova okolina, Naslijeđe i karakter – Osobni pristup, Komunikacija u braku – Prve godine bračnog života, Igra u životu djeteta – Igra, Jaslice i dječji vrtić – Djeca, njihovi odgajatelji i vrtić, Autoritet – Autoritet: norme i poslušnost.

‘Ljestvica vrijednosti’

Na tečaju ‘Prve odluke’ roditelji analiziraju važnost življenja prema ljestvici vrijednosti, kako ljestvicu vrijednosti prenijeti na svoju djecu i kako im pomoći da je se pridržavaju. U ovoj dobi djevojčice i dječaci su u najboljoj fazi djetinjstva, vremenu najjače osjetljivosti, tako da se određene stvari ne mogu ostaviti za kasnije, jer nema koristi da se to radi kada dođu problemi puberteta ili adolescencije. Sada je vrijeme da se postavi sustav vrlina i vrijednosti.

Tijekom zadnjih godina djetinjstva djevojčice i dječaci su samosvjesniji u načinu kojim se odnose prema svojoj okolini. To ih prisiljava na mnogo osobnih odluka u mnogim svakodnevnim situacijama. Da bi mogli birati, oni moraju imati ljestvicu vrijednosti koju bi koristili kao referencu.

Sadržaj modula: Njihove prve odluke – proživljavanje faze ravnoteže i konsolidacije, Osobine – dob i znanje, Život kod kuće – glavni igrači u obrazovnom procesu, Izobrazba volje – motivacija i razočaranje; oblikovanje osobnosti, Korištenje slobodnog vremena – igre, čitanje, televizija i drugi mediji, bračna ljubav – prevladavanje krize zajedničkog života u paru, Izobrazba o ljubavi – seksualnost i obiteljski dijalog, Suobrazovanje – analiza socijalne situacije, Ključni osjećaji – primjena primjera i modela, Autoritet i odgovornost – učenje kako biti slobodan; pravila, prijatelji, novac, prohtjevi i Školski život – uloga obitelji u školskom životu.

Prijaviti se možete klikom na ovoj poveznici.

Udrugu Obiteljsko obogaćivanje čini grupa roditelja koja je odlučila preuzeti program Obiteljskog obogaćivanja koji je pokrenula međunarodna neprofitna nevladina udruga, nazvana IFFD (International Federation for Family Development). Udruga je osnovana 1978. godine, s ciljem pružanja podrške svim inicijativama koje idu u prilog braku i obitelji i konkretne pomoći oženjenim parovima i obiteljima. S prvim modulom počeli su 2009. godine, a kao Udruga Obiteljsko obogaćivanje registrirali su se 2010. godine.

mšm