/Udruga Roda najavila radionicu u Zagrebu i poručila: Kada neće Vlada, mi ćemo izraditi prijedlog Akcijskog plana za zdravlje žena

Udruga Roda najavila radionicu u Zagrebu i poručila: Kada neće Vlada, mi ćemo izraditi prijedlog Akcijskog plana za zdravlje žena

U organizaciji udruge Roditelji u akciji – Roda održat će se dvosatna participativna radionica 15. lipnja 2021. u Zagrebu u hotelu Dubrovnik od 14 do 16 sati na kojoj će sudjelovati ginekologinje, novinarke, pravnice, primalje i aktivistkinje radi izrade prijedloga nacrta Akcijskog plana za zdravlje svih žena u Republici Hrvatskoj, najavili su iz Rode.

“Kada je više stotina žena kroz kampanju #Prekinimošutnju krajem 2018. godine izašlo u javnost sa svojim potresnim svjedočanstvima o bolnim ginekološkim postupcima radi uskraćivanja anestezije, Roda je uz podršku brojnih organizacija poslala zahtjev premijeru Andreju Plenkoviću za osnivanjem radne skupine koja bi imala za cilj izradu Akcijskog plana za zdravlje žena. Na žalost, važnost ovakvog dokumenta nije prepoznata i do danas Vlada RH nije poduzela potrebne korake u izradi ovog dokumenta. Zato su stručnjakinje iz različitih područja preuzele inicijativu i odlučile izraditi prijedlog nacrta Akcijskog plana za zdravlje svih žena u RH”, poručuju iz Udruge.

Zdravstveni sustav u RH nije prilagođen potrebama žena, stoji u priopćenju. Navode da je to vidljivo iz niza ozbiljnih sustavnih problema koji mogu narušiti mentalno i fizičko zdravlje žena: izostaje edukacija o spolnom zdravlju, ginekološka skrb nije dostupna svim ženama (posebice na otocima i u udaljenim krajevima), postojanje arhitektonskih i komunikacijskih barijera za žene s invaliditetom, diskriminacija nekih skupina žena (Romkinja i azilantkinja), neodgovarajuća primjena analgezije i anestezije prilikom različitih ginekoloških postupaka, priziv savjesti, kršenje Zakona o zaštiti prava pacijenata, verbalno i fizičko nasilje u rodilištima, uskraćivanje pratnje na porodu.

“Na žalost, popis problema koje treba sustavno rješavati, a koji se tiču ženskog zdravlja nije konačan i zato je potrebno izraditi prijedlog nacrta Akcijskog plana za zdravlje svih žena u Republici Hrvatskoj”, kažu u Udruzi.

Isto događanje Roda će održati u Čakovcu i Osijeku tijekom srpnja.

bkk

Foto: Unsplash