/Udruga Roda primila 400 bolnih svjedočanstava žena

Udruga Roda primila 400 bolnih svjedočanstava žena

Predstavnice Udruge Roda u 10 sati u Ministarstvo zdravstva nose svjedočanstva žena o bolnim postupcima u hrvatskim bolnicama koje su im dostavile pacijentice. U samo tri dana javile su im se brojne žene koje su iznijele svoja negativna iskustva, a Udruga je fotografije njihovih potresnih pisama objavila na društvenim mrežama.

Daniela Drandić iz udruge Roda rekla je za Dnevnik.hr kako su od petka popodne, do ponedjeljka ujutro prikupile čak 400 svjedočanstava žena.

“To je iznimno puno potresnih priča vezano za hrvatske bolnice, s obzirom da se radi o samo tri dana prikupljanja informacija”, rekla je Drandić.

Napomenula je kako je sastanak u Ministarstvu, prethodno dogovoren s nekom drugom temom, točnije s temom naplaćivanja besplatnih pregleda trudnicama od strane ginekologa, no da će na sastanku otvoriti i ovu temu.

“Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju. Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je “na živo” rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije”, stoji na Facebook stranici udruge Roda.

Udruga je pozvala žene da mi pomognu poslati glasnu i jasnu poruku.

“Na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite#PrekinimoŠutnju. Fotkajte papir i pošaljite sliku mailom na prekinimo.sutnju@roda.hr. Fotke koje stignu do ponedjeljka u 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan. Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo – ISTINA JE!”, zaključili su u objavi iz udruge Roda.

Podsjetimo, tijekom prošlotjedne rasprave o izglasavanju povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću u Saboru, zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić ga je upitala što će učiniti po pitanju izvođenja kiretaža bez anestezije, ispričavši što je sama doživjela nakon što je izgubila dijete, a ministar joj je odgovorio da se “u hrvatskim bolnicama ne radi na taj način”.

Zastupnicu su iz bolnice u kojoj joj je obavljen zahvat nakon toga prozvali za iznošenje neistina, a njezino je svjedočanstvo izazvalo lavinu reakcija i potaknulo Udrugu Roda da prikuplja svjedočanstva žena o bolnim postupcima.

mšm/dnevnik.hr

Foto: FB, Roda