/Udruga ‘U ime obitelji’ upozorila na nepravde s kojima se u Hrvatskoj suočava veliki broj žena

Udruga ‘U ime obitelji’ upozorila na nepravde s kojima se u Hrvatskoj suočava veliki broj žena

Povodom Međunarodnog dana žena udruga “U ime obitelji” putem priopćenja uputila je čestitke svim ženama te upozorila na dva najčešća oblika društvene nepravde s kojima se u Hrvatskoj još uvijek  suočava veliki broj žena: rad nedjeljom, osobito u trgovinama te učestala diskriminacija  kojoj su na tržištu rada izložene žene koje odabiru biti majke, piše Direktno.hr.

“Deseci tisuća žena koje  rade šest dana u tjednu prisiljene su, zbog straha od gubitka posla, raditi i sedmi dan,  nedjelju ili praznik, bez ikakve ili uz minimalnu naknadu. Žene koje odabiru biti majke  često ostaju bez posla zbog trudnoće ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na  manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta. 

Prema prvom i čini se jedinom istraživanju o položaju trudnica i majki s malom djecom na  tržištu rada koje je provedeno 2012., čak 34,1 posto žena suočilo se s neproduživanjem  ugovora o radu zbog trudnoće, njih čak 21,2 posto dobilo je otkaz, 16,4 posto premješteno je na  lošije radno mjesto, a 14,7 posto žena smanjena je plaća. 

Navedeno istraživanje pokazuje i učestalost ucjenjivanja žena od strane poslodavca zbog  trudnoće, odnosno rođenja djeteta, tako da su žene prisiljene prihvatiti lošije radne  uvjete. Među sudionicama istraživanja, njih 45,6 posto je navelo kako se radilo o skraćivanju  godišnjeg odmora, 39,8 posto suočilo se sa smanjenjem plaće, a 27,8 posto je navelo kako im je  poslodavac ugovor na neodređeno promijenio u ugovor na određeno vrijeme. 

U ime obitelji ističe da je potrebno jačati mehanizme zaštite svih žena na radnom  mjestu, a pogotovo onih koje se odlučuju na majčinstvo te poziva žene da prijavljuju takve  slučajeve diskriminacije, a poslodavce i nadležne vlasti na dosljedno provođenje zakona. 

Kako bi se osigurala sveobuhvatna zaštita žena na radnom mjestu, pozivamo Vladu da poduzme i potrebne mjere da bi se: osigurala neradna nedjelja, zajednički slobodni dan za obitelj te spriječila svaka diskriminacija, osobito diskriminacija trudnica i majki; ostvarila prava žena na usklađivanje poslovnog i obiteljskog života te osigurala zaštita svih onih čije se dostojanstvo i prava narušava na bilo koji način.

bl/Direktno

Foto: Pixabay ilustracija