/Umirovljenici traže izmjenu Obiteljskog zakona: Bez alimentacije za baku i djedove!

Umirovljenici traže izmjenu Obiteljskog zakona: Bez alimentacije za baku i djedove!

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo uputili su Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku inicijativu za izmjene i dopune Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju. Naime, Obiteljski zakon propisuje, da u slučaju kad jedan roditelj koji je dužan plaćati uzdržavanje djeteta to ne čini, tada njegovi roditelji – baka i djed, su sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unuka.

Iz SUH-a napominju kako su sve češći slučajevi kada snahe putem suda ovršuju bake i djedove koji zbog plaćanja uzdržavanja unuka tonu u siromaštvo, jer nemaju dovoljno sredstava za vlastito uzdržavanje. Sudovi paušalno, bez jasno utvrđenih kriterija, određuju iznose koje oni s obzirom na visinu mirovine nisu u stanju podmiriti. Umjesto da država uspostavi učinkovit mehanizam naplate uzdržavanja od strane roditelja, Republika Hrvatska je uvela pravila kojima se širi krug obveznika uzdržavanja, čime država neodgovorno prebacuje odgovornost sa sebe na bake i djedove.

Traže osnivanje Alimentacijskog fonda

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo traži od Ministarstva da se bake i djedovi ne terete kao obveznici uzdržavanja, već da se u slučajevima kad roditelj ne uzdržava dijete, uzdržavanje privremeno preuzme centar za socijalnu skrb, koji bi kasnije imao pravo potraživati isplaćeni iznos od roditelja koji je primarno dužan plaćati uzdržavanje.

Sindikat i Udruga se zalažu za unaprjeđenje postojećeg sustava kojim država izravno pomaže djeci koja ne primaju uzdržavanje od roditelja te predlažu osnivanje Alimentacijskog fonda, koji bi se aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti nije u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema djetetu. Dakle, iz tog fonda plaćalo bi se uzdržavanje, a propisalo bi se i kako bi isplaćena sredstva iz fonda roditelj vratio kada pronađe posao ili ozdravi.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija